Tratamentul cancerului de colon se sprijină pe două mari forme de terapie: chirurgia și chimioterapia. Modul în care acestea două se asociază, tipul de intervenție chirurgicală, complexitatea intervenției, schema și durata tratamentului citostatic sunt influențate de stadiul tumorii, prezentarea pacientului la spital în regim de urgență sau nu, trăsăturile histopatologice și moleculare ale tumorii și, nu în ultimul rând, de extensia tumorii în țesuturile și organele învecinate.
În continuare aș vrea să discutăm despre modul în care extensia tumorii influențează profund tratamentul pe care îl va primi pacientul, să încercăm sa lămurim aceste aspecte pas cu pas. Prognosticul unui pacient diagnosticat cu o anumită formă de cancer se referă la posibilitatea ca boala sa fie tratată cu succes. Prognosticul unui pacient cu cancer de colon este cu atât mai bun cu cât pacientul respectiv poate beneficia și de tratament chirurgical. În alte cuvinte, dacă tumora respectivă poate fi îndepărtată prin operație sau nu. În acest punct al discuției capătă o foarte mare importanță extensia tumorii la organele și țesuturile din jur (din punct de vedere medical această extensie poartă denumirea de invazie tumorală). Să vedem de ce: tumorile de colon care sunt limitate la porțiunea respectivă a intestinului gros sunt îndepărtate prin diferite variante de colectomie. Colectomia înseamnă rezecția/îndepărtarea unei anumite porțiuni de colon, împreună cu vasele de sânge și ganglionii care înconjoară aceste vase de sânge. În acest punct este destul de clar ce operație trebuie făcută în funcție de localizarea tumorii. Însă în situația în care pacientul prezintă o tumoră invazivă, care evoluează de mult timp și s-a extins la organele din jur, lucrurile sunt mai complicate. Tumora trebuie îndepărtată în totalitate, ceea ce presupune îndepărtarea porțiunii respective de colon, dar și a organului sau organelor invadate, “prinse” de tumoră. Cu cât numărul acestor organe este mai mare sau sunt mai greu de îndepărtat, cu atât trebuiesc luate în calcul mai multe lucruri:
-starea generală a pacientului și bolile asociate, adică șansele ca el să poată suporta și depăși o intervenție chirurgicală de amploare;
-pregătirea pacientului înainte de operație, corectarea pe cât posibil a tuturor problemelor de sănătate asociate;
-realizarea unui bilanț imagistic (examen computer tomografic – CT, rezonanță magnetică nucleară – RMN, examen PET CT) care să stabilească cu certitudine extensia locală a tumorii și existența sau nu a metastazelor;
-gradul de expertiză a echipei medicale anestezico-chirurgicale în rezolvarea acestei tip de patologie complexă.
Toate aceste aspecte intră în discuție în momentul în care se apreciază dacă un pacient poate fi operat sau nu. De asemenea, toate aceste aspecte trebuiesc comunicate pacientului și/sau membrilor familiei, pentru că decizia aparține în ultimă instanță pacientului, după ce acesta a primit toate informațiile medicale necesare de la echipa medicală.