parallax background

Chirurgie Generală

parallax background

Chirurgie Generală

 

Alege tehnici operatorii profesionale!


Sănătatea ta are nevoie de profesionalism!

 

Alege tehnici operatorii profesionale!


Sănătatea ta are nevoie de profesionalism!


Luptăm pentru sănătate


Chirurgia generala reprezinta o specialitate ce integreaza la un anumit nivel toate celelalte specialitati desprinse din trunchiul principal. Chirurgul generalist poate aborda in prezent afectiuni ce intereseaza o arie extrem de intinsa, de la nivelul regiunii cervicale si pana la nivelul membrelor inferioare incluzând sancțiunea chirurgicală a afecțiunilor glandei tiroide, afecțiuni digestive, afecțiuni ale pielii și de țesuturi moi, patologie de perete abdominal, patologie mamara. O mare parte dintre aceste afectiuni pot fi tratate chirurgical printr-un abord clasic (deschis) sau mini-invaziv (laparoscopic).


Luptăm pentru sănătate


Chirurgia generala reprezinta o specialitate ce integreaza la un anumit nivel toate celelalte specialitati desprinse din trunchiul principal. Chirurgul generalist poate aborda in prezent afectiuni ce intereseaza o arie extrem de intinsa, de la nivelul regiunii cervicale si pana la nivelul membrelor inferioare incluzând sancțiunea chirurgicală a afecțiunilor glandei tiroide, afecțiuni digestive, afecțiuni ale pielii și de țesuturi moi, patologie de perete abdominal, patologie mamara. O mare parte dintre aceste afectiuni pot fi tratate chirurgical printr-un abord clasic (deschis) sau mini-invaziv (laparoscopic).

Intervenții chirurgie generală

Apendicectomie prin abord deschis
Apendicectomia reprezintă intervenția chirurgicală prin care se îndepartează apendicele. Apendicele vermiform este un organ digestiv situat în partea inferioară dreaptă a abdomenului. Funcția sa nu este pe deplin cunoscută, iar îndepărtarea sa nu creează probleme. Abordul deschis presupune realizarea unei incizii de aproximativ 5-10 cm la nivelul apendicelui și îndepărtarea lui.
Apendicectomie laparoscopică
Apendicectomia reprezintă intervenția chirurgicală prin care se îndepărtează apendicele. Apendicele vermiform este un organ digestiv situat în partea inferioară dreaptă a abdomenului. Funcția sa nu este pe deplin cunoscută, iar îndepărtarea sa nu creează probleme. Abordul laparoscopic înseamnă ca operația se va desfășura prin câteva incizii abdominale de dimensiuni extrem de reduse prin care vor fi introduse o cameră video și instrumentele cu ajutorul cărora chirurgul va realiza îndepărtarea apendicelui. Spațiul de lucru va fi creat prin insuflarea de dioxid de carbon în interiorul abdomenului.
Cura chirurgicală a eventrației cu plasă
Cura eventrației cu plasă reprezintă intervenția chirurgicală ce are drept scop “rezolvarea” unei eventrații. Eventrația reprezintă un defect parietal abdominal (adică o zonă slabă a peretelui abdominal), ce rezultă de regulă în urma unei intervenții chirurgicale pe care pacientul a suferit-o anterior. Prin această zonă slabă a peretelui, diverse organe din interiorul abdomenului (intestin, mare oment, alte organe) pot părăsi cavitatea abdominală și să se situeze direct sub tegument, ceea ce produce o serie de simptome neplăcute și predispune la complicații. Rezolvarea chirurgicală a acestei afecțiuni se realizează prin plasarea unui material sintetic la nivelul zonei slabe parietale, așa numită “plasă”. Prin folosirea plasei se evită simpla sutură în tensiune a marginilor defectului, o tehnică ce ar fi foarte dureroasă pentru pacient și ar duce inevitabil la reapariția în timp a eventrației.
Cura chirurgicală a herniei inghinale
Hernia inghinală apare atunci cand diverse țesuturi sau organe din abdomen protruzionează la nivelul regiunii inghinale printr-o zonă slabă a mușchilor abdominali. Pacientul prezintă la nivel inghinal o umflatură dureroasă, de dimensiuni variabile. Tratamentul chirurgical al herniei inghinale presupune reintroducerea în abdomen a organelor protruzionate și repararea zonei slabe a peretelui prin plasarea la acest nivel a unei plase sintetice.
Cura chirurgicală a herniei femurale
Hernia femurală apare atunci când țesut grasos sau diverse organe din abdomen protruzionează la nivelul regiunii femurale printr-o zonă slabă a mușchilor abdominali. Pacientul prezintă imediat sub plica inghinală o umflatură dureroasă, de dimensiuni variabile. Tratamentul chirurgical al herniei femurale presupune reintroducerea în abdomen a organelor protruzionate și repararea zonei slabe a peretelui prin plasarea la acest nivel a unei plase sintetice.
Cura chirurgicală a herniei ombilicale
Hernia ombilicală apare atunci cand țesut grasos sau o porțiune de intestin protruzionează la nivelul regiunii ombilicale. Ombilicul este o zonă slabă a peretelui abdominal datorită rolului sau în timpul vieții intrauterine, cand la acest nivel trece cordonul ombilical. Pacientul cu hernie ombilicală prezintă la nivelul ombilicului o umflatură cu dimensiuni ce cresc de regulă în timpul efortului. Tratamentul chirurgical al herniei ombilicale presupune reintroducerea în abdomen a organelor protruzionate și repararea zonei slabe a peretelui prin plasarea la acest nivel a unei plase sintetice.
Cura chirurgicală a herniei epigastrice
Hernia epigastrică sau hernia de linie albă apare atunci cand țesut grasos protruzionează printr-o zonă slabă a peretelui abdominal la nivelul liniei mediane ce unește ombilicul (buricul) cu sternul, linie ce se numește linia albă. Pacientul cu hernie epigastrică prezintă la nivelul liniei albe o umflatură dureroasă. Tratamentul chirurgical al herniei epigastrice realizează repararea zonei slabe a peretelui abdominal prin plasarea la nivelul defectului a unei plase sintetice.
Colecistectomie prin abord deschis
Colecistectomia reprezintă intervenția chirurgicală prin care se îndepartează colecistul. Colecistul (vezica biliară) este un organ situat pe fața inferioară a ficatului, în partea superioară dreaptă a abdomenului. Funcția sa este de a participa la digestie prin colectarea și păstrarea bilei produse de ficat. Abordul deschis înseamnă că medicul chirurg folosește o incizie abdominală (secționarea peretelui abdominal) pentru a patrunde în interiorul abdomenului și a realiza intervenția chirurgicală.
Colecistectomie laparoscopică
Colecistectomia reprezintă intervenția chirurgicală prin care se îndepartează colecistul. Colecistul (vezica biliara) este un organ situat pe fața inferioara a ficatului, în partea superioară dreaptă a abdomenului. Funcția sa este de a participa la digestie prin colectarea și păstrarea bilei produse de ficat. Abordul laparoscopic înseamna că operația se va desfăsura prin 4 incizii de dimensiuni extrem de reduse prin care vor fi introduse în abdomen o cameră video și instrumentele cu ajutorul cărora chirurgul va realiza îndepărtarea colecistului. Spațiul de lucru va fi creat prin insuflarea de dioxid de carbon în interiorul abdomenului.
Anexectomia unilaterală/bilaterală laparoscopică
Anexectomia reprezintă intervenția chirurgicală prin care se îndepărtează anexa uterină, adică un ansamblu format de trompa uterină și de ovar. Sistemul reproductiv feminin este alcătuit din ovare, trompe uterine, uter, col uterin și vagin; aceste organe sunt situate în partea inferioară a abdomenului, numita pelvis. De regulă operația de anexectomie vă va fi recomandată pentru un chist de ovar sau va fi realizată în cadrul unor operații mai complexe din sfera oncologică ginecologică. Anexectomia bilaterală realizează îndepărtarea ambelor ovare, ceea ce va duce în perioada postoperatorie la oprirea menstruației, instalarea menopauzei și apariția infertilității. În prezent anexectomia se realizează de primă intenție printr-un abord laparoscopic. Abordul laparoscopic înseamnă că operația se va desfașura prin cateva incizii abdominale de dimensiuni extrem de reduse prin care vor fi introduse o camera video și instrumentele cu ajutorul cărora chirurgul va realiza îndepărtarea anexei. Spațiul de lucru va fi creat prin insuflarea de dioxid de carbon în interiorul abdomenului.
Histerectomia totală prin abord deschis
Histerectomia reprezintă intervenția chirurgicală prin care se îndepărteaza uterul și colul uterin. Sistemul reproductiv feminin este alcătuit din ovare, trompe uterine, uter, col uterin și vagin; aceste organe sunt situate în partea inferioară a abdomenului, numită pelvis. Uterul este situat în pelvis, între vezica urinară și rect. Porțiunea inferioară a uterului se numește col uterin. Trompele uterine și ovarele sunt atasate de uter. De regulă operația de histerectomie vă va fi indicată pentru probleme benigne (cum ar fi fibroame uterine, endometrioza, etc) sau în cadrul unor operații mai complexe pentru cancerele organelor reproductive feminine. Există mai multe tipuri de histerectomie, dar din punctul meu de vedere cea mai indicată variantă ar fi histerectomia totală, care îndepărtează și colul uterin, reducând astfel la zero riscul postoperator pe termen lung de apariție al cancerului de col uterin. Printre urmarile operației se află oprirea mestruației și imposibilitatea de a avea copii pe cale naturală. Histerectomia totală prin abord deschis se realizează prin intermediul unei incizii în partea inferioară a abdomenului.
Laparotomia exploratorie
Laparotomia exploratorie reprezintă intervenția chirurgicală prin care se explorează cavitatea abdominala cu ajutorul unei incizii chirurgicale. De regulă atunci cand sunteti supus (ă) unei intervenții chirurgicale, diagnosticul este stabilit înaintea operației prin investigații sigure și este planificată intervenția chirurgicală necesară. Există totuși situații când cauza simptomelor nu este clarificată în pofida investigațiilor efectuate, sau când caracterul urgent al afecțiunii nu permite efectuarea de investigații. Laparotomia exploratorie se realizeaza de regulă printr-o incizie verticală mediană (pe mijlocul abdomenului) largă. Chirurgul va examina cavitatea abdominală pentru a afla cauza problemei și va realiza tratamentul chirurgical.
Laparoscopia exploratorie
Laparoscopia exploratorie reprezintă intervenția chirurgicală prin care se explorarează abdomenului printr-un abord laparoscopic. De regulă atunci cand sunteti supus (ă) unei intervenții chirurgicale, diagnosticul este stabilit înaintea operației prin investigații sigure și este planificată intervenția chirurgicală necesară. Există totuși situații când cauza simptomelor nu este clarificată în pofida investigațiilor efectuate, sau când caracterul urgent al afecțiunii nu permite efectuarea de investigații. Laparoscopia exploratorie se realizează printr-o incizie abdominală de dimensiuni extrem de reduse prin care se va introduce în abdomen o cameră video. Spațiul de lucru va fi creat prin insuflarea de dioxid de carbon în interiorul abdomenului. Chirurgul va examina cavitatea abdominală pentru a afla cauza problemei, și va realiza tratamentul chirurgical.
Visceroliza
Visceroliza reprezintă intervenția chirurgicală prin care se îndepartează aderentele abdominale. Aderențele abdominale înseamnă un tesut cicatricial care se formează în interiorul adomenului, de regulă dupa realizarea unei intervenții chirurgicale; formarea acestui țesut duce la “lipirea” organelor abdominale. Pentru a putea realiza o altă intervenție chirurgicală, trebuie mai întâi îndepărtate aceste aderențe și abia apoi realiza intervenția chirurgicală necesară.

Intervenții chirurgie generală

Apendicectomie prin abord deschis
Apendicectomia reprezintă intervenția chirurgicală prin care se îndepartează apendicele. Apendicele vermiform este un organ digestiv situat în partea inferioară dreaptă a abdomenului. Funcția sa nu este pe deplin cunoscută, iar îndepărtarea sa nu creează probleme. Abordul deschis presupune realizarea unei incizii de aproximativ 5-10 cm la nivelul apendicelui și îndepărtarea lui.
Apendicectomie laparoscopică
Apendicectomia reprezintă intervenția chirurgicală prin care se îndepărtează apendicele. Apendicele vermiform este un organ digestiv situat în partea inferioară dreaptă a abdomenului. Funcția sa nu este pe deplin cunoscută, iar îndepărtarea sa nu creează probleme. Abordul laparoscopic înseamnă ca operația se va desfășura prin câteva incizii abdominale de dimensiuni extrem de reduse prin care vor fi introduse o cameră video și instrumentele cu ajutorul cărora chirurgul va realiza îndepărtarea apendicelui. Spațiul de lucru va fi creat prin insuflarea de dioxid de carbon în interiorul abdomenului.
Cura chirurgicală a eventrației cu plasă
Cura eventrației cu plasă reprezintă intervenția chirurgicală ce are drept scop “rezolvarea” unei eventrații. Eventrația reprezintă un defect parietal abdominal (adică o zonă slabă a peretelui abdominal), ce rezultă de regulă în urma unei intervenții chirurgicale pe care pacientul a suferit-o anterior. Prin această zonă slabă a peretelui, diverse organe din interiorul abdomenului (intestin, mare oment, alte organe) pot părăsi cavitatea abdominală și să se situeze direct sub tegument, ceea ce produce o serie de simptome neplăcute și predispune la complicații. Rezolvarea chirurgicală a acestei afecțiuni se realizează prin plasarea unui material sintetic la nivelul zonei slabe parietale, așa numită “plasă”. Prin folosirea plasei se evită simpla sutură în tensiune a marginilor defectului, o tehnică ce ar fi foarte dureroasă pentru pacient și ar duce inevitabil la reapariția în timp a eventrației.
Cura chirurgicală a herniei inghinale
Hernia inghinală apare atunci cand diverse țesuturi sau organe din abdomen protruzionează la nivelul regiunii inghinale printr-o zonă slabă a mușchilor abdominali. Pacientul prezintă la nivel inghinal o umflatură dureroasă, de dimensiuni variabile. Tratamentul chirurgical al herniei inghinale presupune reintroducerea în abdomen a organelor protruzionate și repararea zonei slabe a peretelui prin plasarea la acest nivel a unei plase sintetice.
Cura chirurgicală a herniei femurale
Hernia femurală apare atunci când țesut grasos sau diverse organe din abdomen protruzionează la nivelul regiunii femurale printr-o zonă slabă a mușchilor abdominali. Pacientul prezintă imediat sub plica inghinală o umflatură dureroasă, de dimensiuni variabile. Tratamentul chirurgical al herniei femurale presupune reintroducerea în abdomen a organelor protruzionate și repararea zonei slabe a peretelui prin plasarea la acest nivel a unei plase sintetice.
Cura chirurgicală a herniei ombilicale
Hernia ombilicală apare atunci cand țesut grasos sau o porțiune de intestin protruzionează la nivelul regiunii ombilicale. Ombilicul este o zonă slabă a peretelui abdominal datorită rolului sau în timpul vieții intrauterine, cand la acest nivel trece cordonul ombilical. Pacientul cu hernie ombilicală prezintă la nivelul ombilicului o umflatură cu dimensiuni ce cresc de regulă în timpul efortului. Tratamentul chirurgical al herniei ombilicale presupune reintroducerea în abdomen a organelor protruzionate și repararea zonei slabe a peretelui prin plasarea la acest nivel a unei plase sintetice.
Cura chirurgicală a herniei epigastrice
Hernia epigastrică sau hernia de linie albă apare atunci cand țesut grasos protruzionează printr-o zonă slabă a peretelui abdominal la nivelul liniei mediane ce unește ombilicul (buricul) cu sternul, linie ce se numește linia albă. Pacientul cu hernie epigastrică prezintă la nivelul liniei albe o umflatură dureroasă. Tratamentul chirurgical al herniei epigastrice realizează repararea zonei slabe a peretelui abdominal prin plasarea la nivelul defectului a unei plase sintetice.
Colecistectomie prin abord deschis
Colecistectomia reprezintă intervenția chirurgicală prin care se îndepartează colecistul. Colecistul (vezica biliară) este un organ situat pe fața inferioară a ficatului, în partea superioară dreaptă a abdomenului. Funcția sa este de a participa la digestie prin colectarea și păstrarea bilei produse de ficat. Abordul deschis înseamnă că medicul chirurg folosește o incizie abdominală (secționarea peretelui abdominal) pentru a patrunde în interiorul abdomenului și a realiza intervenția chirurgicală.
Colecistectomie laparoscopică
Colecistectomia reprezintă intervenția chirurgicală prin care se îndepartează colecistul. Colecistul (vezica biliara) este un organ situat pe fața inferioara a ficatului, în partea superioară dreaptă a abdomenului. Funcția sa este de a participa la digestie prin colectarea și păstrarea bilei produse de ficat. Abordul laparoscopic înseamna că operația se va desfăsura prin 4 incizii de dimensiuni extrem de reduse prin care vor fi introduse în abdomen o cameră video și instrumentele cu ajutorul cărora chirurgul va realiza îndepărtarea colecistului. Spațiul de lucru va fi creat prin insuflarea de dioxid de carbon în interiorul abdomenului.
Anexectomia unilaterală/bilaterală laparoscopică
Anexectomia reprezintă intervenția chirurgicală prin care se îndepărtează anexa uterină, adică un ansamblu format de trompa uterină și de ovar. Sistemul reproductiv feminin este alcătuit din ovare, trompe uterine, uter, col uterin și vagin; aceste organe sunt situate în partea inferioară a abdomenului, numita pelvis. De regulă operația de anexectomie vă va fi recomandată pentru un chist de ovar sau va fi realizată în cadrul unor operații mai complexe din sfera oncologică ginecologică. Anexectomia bilaterală realizează îndepărtarea ambelor ovare, ceea ce va duce în perioada postoperatorie la oprirea menstruației, instalarea menopauzei și apariția infertilității. În prezent anexectomia se realizează de primă intenție printr-un abord laparoscopic. Abordul laparoscopic înseamnă că operația se va desfașura prin cateva incizii abdominale de dimensiuni extrem de reduse prin care vor fi introduse o camera video și instrumentele cu ajutorul cărora chirurgul va realiza îndepărtarea anexei. Spațiul de lucru va fi creat prin insuflarea de dioxid de carbon în interiorul abdomenului.
Histerectomia totală prin abord deschis
Histerectomia reprezintă intervenția chirurgicală prin care se îndepărteaza uterul și colul uterin. Sistemul reproductiv feminin este alcătuit din ovare, trompe uterine, uter, col uterin și vagin; aceste organe sunt situate în partea inferioară a abdomenului, numită pelvis. Uterul este situat în pelvis, între vezica urinară și rect. Porțiunea inferioară a uterului se numește col uterin. Trompele uterine și ovarele sunt atasate de uter. De regulă operația de histerectomie vă va fi indicată pentru probleme benigne (cum ar fi fibroame uterine, endometrioza, etc) sau în cadrul unor operații mai complexe pentru cancerele organelor reproductive feminine. Există mai multe tipuri de histerectomie, dar din punctul meu de vedere cea mai indicată variantă ar fi histerectomia totală, care îndepărtează și colul uterin, reducând astfel la zero riscul postoperator pe termen lung de apariție al cancerului de col uterin. Printre urmarile operației se află oprirea mestruației și imposibilitatea de a avea copii pe cale naturală. Histerectomia totală prin abord deschis se realizează prin intermediul unei incizii în partea inferioară a abdomenului.
Laparotomia exploratorie
Laparotomia exploratorie reprezintă intervenția chirurgicală prin care se explorează cavitatea abdominala cu ajutorul unei incizii chirurgicale. De regulă atunci cand sunteti supus (ă) unei intervenții chirurgicale, diagnosticul este stabilit înaintea operației prin investigații sigure și este planificată intervenția chirurgicală necesară. Există totuși situații când cauza simptomelor nu este clarificată în pofida investigațiilor efectuate, sau când caracterul urgent al afecțiunii nu permite efectuarea de investigații. Laparotomia exploratorie se realizeaza de regulă printr-o incizie verticală mediană (pe mijlocul abdomenului) largă. Chirurgul va examina cavitatea abdominală pentru a afla cauza problemei și va realiza tratamentul chirurgical.
Laparoscopia exploratorie
Laparoscopia exploratorie reprezintă intervenția chirurgicală prin care se explorarează abdomenului printr-un abord laparoscopic. De regulă atunci cand sunteti supus (ă) unei intervenții chirurgicale, diagnosticul este stabilit înaintea operației prin investigații sigure și este planificată intervenția chirurgicală necesară. Există totuși situații când cauza simptomelor nu este clarificată în pofida investigațiilor efectuate, sau când caracterul urgent al afecțiunii nu permite efectuarea de investigații. Laparoscopia exploratorie se realizează printr-o incizie abdominală de dimensiuni extrem de reduse prin care se va introduce în abdomen o cameră video. Spațiul de lucru va fi creat prin insuflarea de dioxid de carbon în interiorul abdomenului. Chirurgul va examina cavitatea abdominală pentru a afla cauza problemei, și va realiza tratamentul chirurgical.
Visceroliza
Visceroliza reprezintă intervenția chirurgicală prin care se îndepartează aderentele abdominale. Aderențele abdominale înseamnă un tesut cicatricial care se formează în interiorul adomenului, de regulă dupa realizarea unei intervenții chirurgicale; formarea acestui țesut duce la “lipirea” organelor abdominale. Pentru a putea realiza o altă intervenție chirurgicală, trebuie mai întâi îndepărtate aceste aderențe și abia apoi realiza intervenția chirurgicală necesară.
parallax background