Neoplasm Apendicular Cu Apendicită Acută Gangrenoasă, Perforată Și Fistulată la Nivel Cecal - Studiu De Caz

Introducere

Cancerul apendicular este o patologie rar întâlnită, acesta apărând în mai puțin de 1% din cazurile de tumori maligne la nivelul tubului digestiv.
În mod frecvent, acestea se descoperă incidental, principalele simptome fiind asemănătoare cu cele ale apendicitei; în urma intervenției chirurgicale, tumora malignă apendiculară este diagnosticată anatomopatologic.

Material și metodă

Prezentăm cazul unei paciente în vârstă de 50 de ani, cunoscută cu diabet zaharat tip II, adenom de suprarenală dreaptă operat in 2013 (adenomectomie), fibromatoză uterină operată, referită clinicii noastre pentru eventrație postoperatorie. Tabloul clinic include subfebrilitate și sindrom algic de hipocondru drept; bioumoral: leucocitoză și probe inflamatorii cu valori ușor crescute. Examenul CT descrie eventrația postoperatorie subcostală și o colecție lichidiană de aproximativ 40/30 mm la nivelul flancului drept, adiacentă colonului ascendent. Intraoperator se constată apendicită acută gangrenoasă perforată, cu apendicele fistulizat la nivel cecal, și abces periapendicular, pentru care se practică apendicectomie, cecorafie și cura chirurgicală a eventrației procedeu monoplan. Examenul histopatologic este de carcinom apendicular.

Rezultate

Particularitatea cazului clinic este reprezentată de un diagnostic initial de eventrație postoperatorie, cu descoperirea intraoperatorie a unui proces de apendicită acuta gangrenoasă perforata, și un diagnostic final histopatologic de carcinom apendicular.

Concluzii

Tumorile maligne apendiculare sunt foarte rare în sfera neoplasmelor de tub digestiv, iar ca și simptomatologie acestea nu au un tablou clinic specific. În cazul prezentat, neoplasmul apendicular s-a manifestat ca și o apendicită acută, simptomele fiind mascate de tarele asociate ale pacientei și atribuite eventrației subcostale.


N. Boleac 1 , I. Pahomea 1 , Ana Stănilă 1 , Mihaela Ungureanu 2 , Cristina Iosif 3 , Doina Hrehoreț 4 , N. Copcă 1

1 Clinica de Chirurgie și Transplant, Centrul de Cercetare „UMF Carol Davila”, Spitalul „Sf. Maria”, București, România
2 Clinica de Anestezie și Terapie Intensivă, Spitalul „Sf. Maria”, București, România
3 Departamentul de Anatomie Patologică, Spitalul „Sf. Maria”, București, România
4 Clinica de Chirurgie, Institutul Clinic Fundeni, București, România