Apendicita acută reprezintă cea mai frecventă afecțiune abdominală pentru care un pacient solicită îngrijiri medicale de urgență în cadrul instituțiilor medicale. De aceea cred că un articol despre această patologie ar trebui sa fie disponibil pe majoritatea site-urilor ce oferă informații medicale chirurgicale.

Ce este apendicele?
Apendicele vermiform este un organ cu structură tubulară, ce este atașat la cec (o porțiune a intestinului gros). Acesta are o lungime de aproximativ 7-10 cm la persoanele adulte, fiind considerat pentru adulți un organ vestigial. Putem localiza apendicele în fosa iliacă dreaptă, adică în porțiunea inferioară dreaptă a abdomenului. Ceea ce înseamnă că o mare parte din simptomele și semnele date de bolile apendicelui vor fi localizate la acest nivel. Din cauza unor anomalii de localizare, el poate ocupa diferite poziții cum ar fi: retroceal, pelvic, subcecal, preileal și retroileal, ectopic.
Care sunt cauzele apendicitei?
Cea mai frecventă boală a apendicelui este apendicita, adică inflamația apendicelui. Dar de ce apare această inflamație a apendicelui? Ei bine, există mai multe posibile cauze:
Prima si cea mai frecventă cauză este obstrucția lumenului apendicelui. Aceasta constă în blocarea sa cu materii fecale, corpi străini, calculi biliari, paraziți, tumori, etc. Blocarea lumenului duce la creșterea presiunii în interiorul apendicelui. Acest fapt blochează vasele sangvine prin care sângele pleacă de la apendice, a vaselor limfatice și determină apariția edemului apendicelui.
Următorul pas în evoluția apendicitei constă în ischemia apendicelui. Acesta reprezintă tulburarea fluxului de sânge care vine către apendice și asigură vascularizația acestuia. În urma acestei tulburări, poate apărea gangrena apendicelui. Dacă pacientul se află în această situație, este foarte posibil ca acesta să se confrunte cu o perforație la nivelul apendicelui.
Altă cauză care poate duce la apariția acestei afecțiuni este prezența unei infecții de vecinătate (colita, enterocolita, anexita). De asemenea, infecțiile virale precum rujeola, oreion sau gripa pot contribui la inflamația apendicului..
Cele mai frecvente simptome ale apendicitei
Anterior am discutat despre apendicită, cauzele apariției acestei afecțiuni și evoluția acesteia în lipsa tratamentului. Haideți să vedem ce semne și simptome aduce această afecțiune:
Cel mai comun semn al apendicitei constă în localizarea durerii în fosa iliacă dreaptă. Foarte specifică este însă durerea ce apare inițial „în capul pieptului” sau în jurul buricului, pentru că ulterior să migreze și să se localizeze în fosa iliacă dreaptă. Intensitatea durerii variază de la o jenă dureroasă până la dureri puternice rezultate de contracția mușchilor din peretele abdominal.
Persoanele care se confruntă cu această afecțiune pot manifesta și alte simptome mai puțin specifice:
- greața și vărsăturile apar de regulă după debutul durerii;
- senzație de balonare;
- minimă distensie abdominală;
- pierderea apetitului;
- tulburări de tranzit (constipație sau diaree);
- febră;
Fiecare pacient poate prezenta unul sau mai multe dintre simptomele și semnele amintite
mai sus. În cazul în care prezentați aceste simptome pe parcursul a mai multor ore, vă sfătuiesc
să căutați îngrijiri medicale de urgență !!!

Cum se stabilește diagnosticul apendicitei?
În primul rând, diagnosticul apendicitei este unul clinic. Deși prezentarea simptomelor descrise mai sus oferă destule informații pentru a stabili un diagnostic, de cele mai multe ori medicii apelează la analize de laborator și imagistică.
- Analizele sangvine ne ajută să aflăm numărul de leucocite și în special numărul neutrofilelor. Creșterea lor apare în apendicită acută, astfel ne oferă informații despre starea apendicului.
- Analizele urinare modificate pot orienta diagnosticul spre o patologie urinară;
- Analizele imagistice (examenul ecografic și examenul computer tomografic – CT) pot susține diagnosticul apendicitei. Prezența unui apendice cu dimensiuni mai mari de 6 mm confirmă această afecțiune. Statisticile recente arată că în SUA și anumite țări din Vestul Europei, examenul CT este cea mai utilizată analiză imagistică pentru diagnosticul apendicitei acute.
Care este tratamentul apendicitei acute?
Tratamentul apendicitei acute necomplicate este reprezentat de intervenția chirurgicală prin care se îndepărtează apendicele. Apendicectomia trebuie realizată în cel mai scurt timp de la stabilirea diagnosticului pentru a evita apariția perforației apendiculare.
O mică proporție a pacienților cu apendicită diagnosticată la debut poate fi tratată prin măsuri de reechilibrare și administrare de antibiotic. Această variantă de tratament se realizează DOAR IN CAZUL în care intervenția chirurgicală nu este disponibilă.

Care sunt opțiunile de tratament chirurgical în cazul apendicitei?
În mod tradițional, apendicectomia se poate efectua prin intermediul unei incizii abdominale de 5-10 cm. Pentru realizarea acestei intervenții, chirurgul identifică apendicele, întrerupe fluxul de sânge către și dinspre apendice și secționează apendicele la bază. După extragerea apendicelui, medical chirurg va sutura peretele abdominal strat cu strat.
Apendicectomia laparoscopica reprezintă rezecția apendicelui prin abord laparoscopic.
Această intervenție constă în realizarea câtorva incizii abdominale de dimensiuni extrem de reduse. Prin intermediul acestora va fi introdusă o cameră video și instrumente speciale de lucru.
Abordul laparoscopic scade numărul infecțiilor de plagă și perioada de spitalizare a pacientului.
Această intervenție este mai dificilă din punct de vedere tehnic și necesită folosirea unui instrumentar special laparoscopic. Cu toate acestea, apendicectomia laparoscopică a devenit o intervenție din ce în ce mai des practicată.
Evoluția nefavorabilă a apendicitei în lipsa tratamentului susține apariția următoarelor complicații:
- Abces periapendicular : aceasta înseamnă apariția unei acumulări de puroi cu dimensiuni variabile în jurul apendicelui. Prezența acestei infecții crește gravitatea intervenției chirurgicale. În acest caz, echipa chirurgicală trebuie să îndepărteze apendicele, să elimine puroiul și să asigure un drenaj local.
- Peritonita apendiculara: reprezintă apariția unei infecții localizate în jurul apendicelui sau extinsă în întregul abdomen. Situația este de o extremă gravitate și este amenințătoare de viață. Această intervenție necesită îndepărtarea apendicelui, evacuarea puroiului din întreaga cavitate abdominală și un drenaj adecvat postoperator.
- Plastronul apendicular: este vorba despre o încercare a organismului de a izola restul abdomenului de infecția apărută. Astfel, organele din jurul apendicelui aderă la apendice, adică se lipesc de el. Tratamenul impune urmărirea atentă a pacientului și identificarea momentului în care acesta necesită intervenția chirurgicală sau asigurarea unui drenaj (chirurgical sau imagistic).
În speranța că am sintetizat suficiente informații despre apendicita acută, rezum: nu orice durere în fosa iliacă dreaptă înseamnă prezența unei apendicite acute. Dar în situația apariției și persistenței a mai multe dintre semnele și simptomele de mai sus, vă sfătuiesc să vă prezentați de urgență la medic!