Prin intermediul acestui articol aș vrea să vă exemplific tratamentul cancerului de colon. Astfel, vă voi prezenta un caz concret și extrem de complex din sala de operații.
Tratamentul cancerului de colon: prezentare caz
Pacienta P.A, în vârstă de 69 de ani, a fost investigată în a doua jumătate a anului 2019 pentru apariția durerilor la nivelul abdomenului. De asemenea, aceasta a manifestat și modificări de tranzit intestinal (alternanța constipație – diaree) și scădere ponderală importantă (10 kg în decursul a 3 luni).
Pacienta a efectuat o colonoscopie și un examen computer tomograf (CT). Investigații care au descoperit un cancer de colon care era deja întins la organele din jurul colonului. Mai mult de atât, au fost descoperite și 4 metastaze hepatice. Aceste tumori au apărut în ficat, la distanță de colon, dar aveau ca punct de plecare cancerul de colon.
Situația pacientei era extrem de gravă, având un cancer de colon care era atât extins la țesuturile și organele din jur, cât și extins în restul organismului (metastazele hepatice). Deși boala sa era extrem de avansată, pacienta prezenta o stare generală foarte bună, atât fizic cât și psihic. Acest aspect m-a determinat să adopt un mod de tratament foarte agresiv, un tratament la fel de agresiv ca și boala pe care trebuia să o tratez.
Cancer de colon: metode de tratament
În cursul lunii octombrie 2019 pacienta a fost internată în vederea operației chirurgicale, operație prin care am îndepărtat cancerul de colon împreună cu organele înconjurătoare care erau afectate de boală. Pacienta a suferit o intervenție chirurgicală deosebit de complexă: REZECȚIE RECTOSIGMOIDIANA ANTERIOARĂ JOASĂ ÎN BLOC CU HISTERECTOMIE TOTALĂ CU ANEXECTOMIE BILATERALĂ ȘI ENTERECTOMIE ILEALA DISTALĂ. Altfel spus, prin operație am îndepărtat porțiunea de colon prinsă de cancer, o parte a intestinului subțire de asemenea afectată de boală împreună cu uterul, ovare și trompe. Operația a fost realizată sub anestezie generală și a durat aproximativ 5 ore. Din cauza dificultății și duratei operației, nu ne-am îndreptat atenția și asupra metastazelor hepatice. Astfel, am fost nevoiți să tratăm metastazele într-o altă intervenție chirurgicală.
După operație, evoluția pacientei a fost excelentă: fără complicații legate de operația în sine. Statusul biologic bun despre care v-am vorbit a permis o mobilizare cât mai rapidă și reluarea alimentației. Externarea a avut loc la 14 zile de la realizarea intervenției.
În continuare pacienta a intrat sub supravegherea medicului oncolog și a urmat chimioterapie – 6 cure de citostatice. Rezultatul obținut a fost foarte bun. Nu au apărut alte metastaze hepatice și cele existente la începutul tratamentului au scăzut în dimensiuni. Această evoluție mi-a permis ca în luna iulie 2020, la 9 luni de la prima operație, să realizăm o alta intervenție chirurgicală – HEPATECTOMIE ATIPICĂ SEGMENTE II, VII SI VIII. Asta înseamnă că am reușit să îndepărtăm toate metastazele din ficat, lăsând doar țesut hepatic sănătos.
Cancer de colon: evoluția pacientei
Evoluția pacientei a fost și de această dată foarte bună, fără apariția complicațiilor, cu externarea pacientei la 10 zile de la realizarea intervenției. În continuare pacienta a rămas sub stricta supraveghere a întregii echipe pentru a putea realiza controale periodice și analizele medicale după un plan atent stabilit. Mă bucură să vă spun că la acest moment, la peste 3 ani de la momentul diagnosticului, examenul CT arată absența tumorii. Acest lucru este valabil atât la nivelul pelvisului (unde a fost tumora de colon), cât și la nivelul ficatului (unde au fost metastazele) sau în alte locuri unde pot să apară tumori (plămâni, oase, etc).
Urmărește-mă pe pagina de Facebook și Instagram pentru a te informa corect și complet despre afecțiunile cu care te poți confrunta!