Cancerul de col uterin: metode de prevenție
Prevenția cancerului de col uterin se poate realiza cu ajutorul unui screening complet. Screeningul acestei afecțiuni presupune ca pacienta să efectueze testul HPV și testul Papanicolau. Cu ajutorul acestor examinări, leziunile precanceroase pot fi depistate în timp util pentru a permite tratarea cu succes a afecțiunii. Ghidurile medicale occidentale recomandă ca acest proces de screening să includă pacientele cu vârste între 25 și 65 de ani; testul Papanicolau trebuie efectuat la un interval de 3 ani, iar testul HPV la 5 ani. Totuși, luând în considerare rata dublă de incidență a cancerului de col uterin în România față de media europeană și rata de mortalitate triplă față de cea medie europeană, consider ca aceste teste trebuiesc efectuate în țara noastră la un interval de timp mai mic, poate chiar anual.
Un rezultat anormal al testului Papanicolau sau un rezultat pozitiv al testului HPV nu stabilesc diagnosticul de cancer de col, ci confirmă existența unor modificări celulare și/sau prezența infecției cu HPV. Aceste teste vor fi urmate de o biopsie a colului uterin care are rolul de a stabili diagnosticul final prin extragerea unei părți de țesut și analiza sa microscopică.
Este important de știut că dacă nu au fost identificate anomalii la nivelul colului uterin până la vârsta de 65 de ani, ghidurile medicale recomandă oprirea testelor de screening.

Cancerul de col uterin: simptome
Pentru pacientele cu stadii precoce, cancerul de col uterin este asimptomatic și poate fi diagnosticat doar cu ajutorul controalelor de rutină. În cazurile în care cancerul de col uterin a evoluat către o fază mai avansată și s-a extins chiar și la nivelul țesuturilor din jur (vagin, parametre, etc), pacienta poate manifesta anumite simptome.
Principalele simptome ale cancerului de col uterin sunt:
● durere pelvină continuă sau determinată de sex;
● exteriorizarea la nivelul vaginului de lichid urât mirositor sau sangvinolent;
● sângerare vaginală anormală (în afara menstruației sau la menopauză);
● scădere în greutate (mai multe kilograme în câteva săptămâni/ luni);
● tulburări ale tranzitului sau probleme urinare.
Recomandarea mea este ca investigațiile de prevenire a acestei afecțiuni să se realizeze regulat. Nu așteptați apariția primelor semne ale cancerului de col uterin! În cele mai multe cazuri, prezentarea târzie a pacientei la medicul specialist scade semnificativ șansele de reușită a tratamentului.

Cancerul de col uterin: metode de tratament
Deși cancerul de col uterin prezintă un mare potențial de prevenție, numărul de noi cazuri în Europa în 2020 s-a ridicat la peste 25.000, România prezentând cea mai mare rată de incidență. Așa cum am menționat anterior, stadiul cancerului de col uterin este extrem de important în stabilirea diagnosticului și planului de tratament, stadiile incipiente fiind perfect tratabile.
Astfel, vă pot fi recomandate următoarele metode de tratament:
● Intervenții chirurgicale – acest tratament constă în realizarea intervențiilor precum conizație, ablație cu laser, trachelectomie, histerectomie totală simplă sau radicală, exenterație pelvină, evidare ganglionară pelvină sau para-aortică.
● Chimioterapia – folosește medicamente care distrug celulele canceroase; poate fi folosită ca terapie unică sau în asociere cu radioterapia, pentru tumorile avansate local sau pentru recidive ale cancerului de col.
● Imunoterapia – rolul acestei metode de tratament este de a stimula sistemul imunitar pentru ca acesta să recunoască și mai apoi, să distrugă celulele canceroase.
● Radioterapie – tratează cancerul prin iradiere cu raze X; această metodă de tratament va fi utilizată singură sau în asociere cu chimioterapia, pentru tumori care au cuprins și alte țesuturi sau pentru recidive tumorale.

Diagnosticarea precoce a afecțiunilor, indiferent de natura acestora, este cheia pentru recuperarea sănătății. În cazul de față, cu cât cancerul de col uterin este descoperit și tratat mai repede, cu atât șansele de supraviețuire sunt mai mari.
Urmărește-mă pe pagina de Facebook și Instagram pentru a te informa corect și complet despre afecțiunile cu care te poți confrunta!