Pentru a continua seria articolelor “good practice”, aș vrea să vă vorbesc despre cum putem trata cu succes și cazuri foarte dificile de cancer de colon.
Cancerul de colon reprezintă o problemă redutabilă pentru sistemele publice de sănătate. Această afecțiune ocupă în prezent primele locuri atât ca incidență, cât și ca număr de decese cauzate. Haideți să înțelegem împreună cum abordăm și tratăm această boală:
- Primul pas este stabilirea diagnosticului, aspect care este îndeplinit în majoritatea cazurilor prin colonoscopie. Cu ajutorul acestei investigații, Interiorul colonului este inspectat cu maximă atenție cu ajutorul unei camere introdusă prin anus. Astfel, va fi inspectată orice zonă care poate reprezenta o problemă și va fi supusă biopsiei (adică este recoltată o bucată de țesut care va fi studiată la microscop).
- Următorul pas este stadializarea bolii. Cu ajutorul unor investigații specifice, medicii află dacă acest cancer s-a extins și la țesuturile înconjurătoare. Astfel, se va afla dacă afecțiunea este prezentă la nivel local sau s-a extins în organism (metastază). Cu cât afecțiunea este mai extinsă, cu atât stadiul afecțiunii crește. De ce este foarte important stadiul afecțiunii? Simplu: pentru ca în funcție de ce stadiu avem, știm ce tratament trebuie sa aplicăm.
- Ultimul pas este reprezentat de tratamentul propriu zis. Pentru asta avem la îndemână cele mari trei categorii de terapie despre care am mai vorbit și cu alte ocazii. Aici putem aminti despre: chirurgie, chimioterapie și radioterapie. În funcție de stadiul bolii și de particularitățile fiecărui pacient, medicii aleg ce terapii vor folosi și/sau ordinea în care le vor folosi.

Cancerul de colon: metode de tratament
Să detaliem un pic tratamentul cancerului de colon. În mod evident, cu cât boala este mai avansată, cu atât tratamentul este mai greu de îndeplinit. Vreau să vă dau un exemplu simplu: în situația neplăcută în care cancerul este extins la țesuturile din jurul colonului, intervenția chirurgicală va trebui să îndepărteze și acele organe afectate de boală. Astfel, ajungem la niște operații mult mai grele decât cazul în care trebuie să îndepărtăm doar colonul afectat de cancer. Exemplu numărul doi: un pacient diagnosticat cu cancer de colon și cu metastaze hepatice în același timp, este și mai dificil de tratat decât primul exemplu. Acest lucru se întâmplă din mai multe motive: medicul oncolog va trata un pacient la care boala s-a răspândit deja în organism. Acest fapt crește complexitatea tratamentului și posibilitatea de eșec. În acest caz medicul chirurg trebuie să aprecieze dacă poate îndepărta prin operație chirurgicală și cancerul de colon, și metastazele. Tratamentele ambilor medici trebuie sa fie sincronizate și să țină cont unul de celălalt și să respecte protocoalele internaționale de tratament ale cancerului de colon.
Urmărește-mă pe pagina de Facebook și Instagram pentru a te informa corect și complet despre afecțiunile cu care te poți confrunta!