Ce să faci dacă o persoană apropiată a fost diagnosticată cu cancer?
Dacă o persoană apropiată ție a fost diagnosticată cu oricare dintre tipurile de cancer existente, trebuie să știi că poți face ca unele lucruri să devină mai ușoare pentru ea. Acest lucru este valabil atât după diagnosticarea bolii, cât și în timpul tratamentului pentru cancer. Recomandarea mea este să fii alături de pacient. Sprijinul emoțional din partea familiei și al prietenilor poate îmbunătăți considerabil calitatea vieții unei persoane care a aflat că are cancer.
Care sunt posibilele schimbări emoționale la persoanele cu cancer?
Dacă aveți un membru al familiei sau prieten care are cancer, este important să nu rupeți legătura, ci să îl vizitați și să fiți alături de el. Pot apărea schimbări bruște de dispoziție, dar și multe alte simptome emoționale, efecte secundare prezente în special pe durata tratamentelor anticancerigene – chimioterapie și radioterapie.
Atunci când vorbim despre efectele cancerului la nivel emoțional, pacienții pot manifesta o mulțime de stări și sentimente, precum:
● stări de incertitudine;
● tristețe;
● furie și frustrare;
● frică;
● stări de vinovăție și autoblamare;
● singurătate și izolare.
Cum îmi pot ajuta prietenul să treacă prin toate aceste stări emoționale?
Atunci când o rudă sau un prieten apropiat al pacienților îmi adresează această întrebare, răspunsul meu este mereu același: fiți aproape de pacient. Mai jos am enumerat câteva sfaturi importante care sună atât de simplu și totuși par adesea să fie trecute cu vederea în agitația bolii:
● Fiți alături de el/ea și încurajați-l/o constant.
● Informați-vă despre diagnosticul lui/ei și despre opțiunile posibile de tratament.
● Fiți pregătit pentru schimbările care vor apărea în comportamentul și în dispoziția sa.
● Petreceți timp împreună și faceți lucrurile care îi aduc bucurie.
● Respectați nevoia de intimitate a pacientului.
● Oferiți sprijin pe toată durata tratamentului.
Adevărul este că tratamentul este important, dar la fel este și viața personală a pacientului! Tocmai de aceea, încurajez pacienții să acorde atenție priorităților personale și familiei. Suportul moral al familiei și prietenilor pacientului cântăresc mai mult decât tratamentul în sine, cel puțin la nivel emoțional. Recomandarea mea este să le oferiți sprijinul emoțional, îmbrățișări și toată atenția. Acest lucru este un pas important în menținerea echilibrului în viața pacientului diagnosticat cu cancer.
Ce pot face pentru prietenul diagnosticat cu cancer?
Pe lângă sprijinul emoțional al pacientului, este important să îi oferiți suport general în timpul tratamentului pentru cancer. Așa că recomandarea mea este să verificați constant dacă puteți ajuta pacientul aflat în suferință, fie cu un sfat sau un gând bun, fie cu simpla prezență. Nu vă lăsați afectat dacă pacientul refuză ajutorul. Această reacție este întâlnită destul de des în rândul pacienților diagnosticați cu cancer, pentru că nevoia de intimitate și independență poate fi mai puternică în această perioadă.
Iată câteva idei de activități practice cu care l-ați putea ajuta:
● Oferiți ajutor în realizarea activităților casnice.
● Ajutați în transportarea pacientului la consultații și analizele de sânge.
● Gătiți mâncare pe care o pot păstra în congelator.
● Ajutați în realizarea cumpărăturilor.
Deși este important să avem grijă de persoanele aflate în suferință, nu uitați să aveți grijă de voi! În toată această perioadă în care îi sunteți alături persoanei dragi este important să vă odihniți suficient pentru a putea face față situațiilor stresante.
Urmărește-mă pe pagina de Facebook și Instagram pentru a te informa corect și complet despre afecțiunile cu care te poți confrunta!