Cancerul gastric sau cancerul la stomac reprezintă una dintre cele mai frecvente și letale neoplazii digestive. Din acest motiv, am considerat esențială prezența sa în seria noastră de Semne de alarmă ale cancerului.
O informare corectă și consistentă despre cancerul gastric înseamnă un pas înainte pentru o identificare și tratare mai ușoare. Așa cum își propune întreaga serie, și articolul de astăzi dorește să crească nivelul de informație pe care îl aveți despre cancerul gastric.
Dacă experimentați simptome dintre cele pe care urmează să le enumăr, este vital să împliniți menirea acestui articol, mergând la medic.
Cancerul de stomac
Conform statisticilor, cancerul gastric se situează pe locul 6 ca frecvență la nivel mondial și pe locul 4, din punct de vedere al numărului de decese cauzate.
De regulă, în stadiile precoce ale acestei afecțiuni, simptomatologia este una destul de redusă. Există foarte multe cazuri în care aceasta lipsește cu desăvârșire, ceea ce face ca diagnosticul să fie greu de pus. În țările cu programe eficiente de depistare în masă a cancerului gastric, există posibilitatea descoperirii în stadii incipiente și fără simptomatologie. O altă modalitate de identificare este simplul control de rutină.
Pe măsură ce boala evoluează spre un stadiu avansat, putem vorbi și despre apariția semnelor și simptomelor. În acest moment, atenția ta asupra acestor semne devine un aliat deosebit de important al medicului care te va trata.

Cancer de stomac și semne de alarmă
Ca și în cazul cancerului colorectal și al altor cancere despre care urmează să vorbim, există trei tipuri de semne și simptome: cele generate de tumoră, semnele generale și cele generate de metastaze.
Semne și simptome generate de tumoră
Este important să înțelegi că aceste semne și simptome nu sunt specifice doar cancerului gastric. Prezența lor poate fi determinată și de alte afecțiuni mult mai puțin grave.
Totuși, apariția și persistența acestor simptome, în pofida tratamentului medicamentos adecvat, poate fi un semn de alarmă, prin care organismul semnalează cancerul gastric. În aceste momente, prezentarea la medic crește opțiunile terapeutice ale bolii.
- Greața
- Vărsături
- Sațietate precoce, adică senzația de preaplin, chiar și după ingerarea unei cantități mici de alimente.
- Durerea abdominală. Este vorba despre acel gen de durere, care apare în partea superioară a abdomenului, unde este situat stomacul. Poate să fie o simplă jenă dureroasă sau, cu timpul, poate deveni o durere mai intensă, permanentă.
- Sângerarea digestivă poate apărea sub formă de hematemeză (vărsături care conțin sânge) sau sub forma melenei (scaun de culoare maro închis, negru, datorat unei sângerări digestive și digerării parțiale a sângelui). Indiferent de forma sub care apare, sângerarea este un semn care ar trebui să trimită urgent pacientul la medic!
- Disfagia înseamnă dificultatea la înghițire. Ea poate apărea la pacienții cu tumori esogastrice, care invadează partea superioară a stomacului și care se continuă cu esofagul. Ca și sângerarea, acest simptom impune prezentarea pacientului la medic pentru diagnosticarea cauzei și inițierea tratamentului.
- Tumora palpabilă. Aceasta reprezintă cel mai puternic semnal de alarmă. Atunci când tumora este prezentă în epigastru, porțiune a etajului abdominal superior, semnalează ignorarea simptomatologiei anterioare și întârzierea prezentării la medic. În acest caz, vizita trebuie făcută cât mai rapid, pentru ca tumora să nu apuce să evolueze până la dimensiuni și mai mari sau să invadeze organele din jur. Prezentarea urgentă la medic este absolut necesară în contextul apariției acestui semn!

Semnele și simptomele generale
Această categorie de semene este specifică majorității cancerelor digestive, aflate într-un stadiu avansat. Ele reprezintă o impregnare neoplazică a întregului organism.
Semnele cauzate de aceasta sunt:
- Pierderea apetitului
- Scăderea ponderală
- Oboseală acută
Semnele legate de prezența metastazelor
În stadiile extrem de avansate, boala nu mai este localizată la nivelul stomacului, ci devine sistemică prin apariția metastazelor.
Printre cele mai frecvente sedii de metastazare se numără: ficatul, peritoneul, plămânii, oasele. Astfel, ne putem întâlni cu:
- Icterul sclero-tegumentar, o colorare a pielii, a mucoaselor și a albului ochilor în galben. Acest semn apare datorită unei funcționari deficitare a ficatului, care este ocupat de metastaze.
- Hepatomegalia, care constă în mărirea considerabilă a ficatului, datorită prezenței metastazelor. El devine accesibil palpării în etajul superior abdominal.
- Probleme respiratorii
- Dureri osoase
Prezentarea tardivă la medic scade posibilitățile de tratament și șansele de reușită ale acestuia. Ajutați-ne să vă ajutăm. Mențineți o atenție crescută la orice semn sau simptom dat de organismul vostru. El vă va anunța de fiecare dată când va exista o problemă. Ascultă-l și programează un consult aici: