În cadrul acestui articol aș vrea să vă descriu parcursul diagnostic și terapeutic al unui pacient cu cancer de colon drept invaziv local tratat chirurgical de mine și echipa mea în cursul anului 2022.
Domnul D.I. în vârstă de 70 de ani a fost îndrumat către medicul oncolog în luna August 2022 pentru apariția la nivelul hipocondrului drept (partea superioară dreaptă a abdomenului, imediat inferior de coaste) a unei formațiuni tumorale de consistență dură, însoțită de tulburări de tranzit intestinal (mai exact alternanța constipație-diaree). Medicul oncolog a indicat realizarea unui examen computer tomograf (CT) pentru evaluarea situației locale. Examenul CT a identificat prezența unei tumori voluminoase ce avea ca punct de plecare colonul drept și invada partea inferioară a ficatului și peretele abdominal (mușchii care constituie peretele anterior al abdomenului la acel nivel). Examenul CT nu a decelat metastaze (adică tumori care apar în organism la distanță de tumora care le determină, în cazul nostru tumora de colon) la nivelul ficatului sau la nivelul plămânului. Examenul CT a fost completat cu realizarea unui examen colonoscopic, care a identificat tumora de colon și a prelevat o biopsie stabilind astfel cu certitudine diagnosticul de cancer. În consecință, după ce a diagnosticat o tumoră voluminoasă de colon cu invazie locală, dar fără metastaze, medicul oncolog a îndrumat pacientul pentru un consult chirurgical.
Secventa CT preoperatorie (săgeata albastră indică tumora de colon)
La mijlocul lunii Septembrie 2022 domnul D. I. a ajuns la cabinetul meu de consultații. Prima etapă a fost examenul fizic al pacientului, când am constatat prezența tumorii la nivelul hipocondrului drept, cu semne clinice care ridicau o mare suspiciune de invazie a peretelui abdominal. După examenul fizic am analizat cu mare atenție analizele medicale și examenele imagistice. În continuare am discutat cu pacientul și membrul familiei care îl însoțea despre gravitatea diagnosticului, o tumoră voluminoasă colonică invazivă local nemetastatică. Le-am explicat că la acest moment tratamentul este reprezentat de intervenție chirurgicală care își propune să îndepărteze în totalitate tumora împreuna cu toate organele afectate. Pe baza examenelor efectuate pare că acest lucru este realizabil, dar ultima și cea mai importantă apreciere se va face la momentul operației în sine. Am parcurs împreună riscurile asociate acestei operații complexe, care trebuiesc înțelese și asumate de către pacient. I-am explicat domnului ca statusul său biologic bun, fără probleme majore de sănătate asociate, permite realizarea unei operații complexe, cu șanse foarte bune de vindecare, de a depăși momentul operației.
Pacientul a fost internat în cursul lunii Octombrie 2022 în secția de chirurgie generală II a Spitalului Sfânta Maria București. Bilanțul preoperator a constat în analize sangvine, radiografie cardio-pulmonară, bilanț bacteriologic, consult cardiologic preoperator ce a inclus și ecografie cardiacă și consultul medicului anestezist. După parcurgerea cu succes a acestor etape, am putut realiza și intervenția chirurgicală în sine.
Operația a debutat cu o incizie mediană largă. Prima etapă a constat în explorarea abdomenului, fără a identifica o extensie tumorală la distanță, situație ce ar fi contraindicat rezecția tumorii. Disecția locală a stabilit cu certitudine faptul că tumora de colon invada musculatura peretelui abdominal, colecistul, partea inferioară a ficatului (segmentele V si VI) și o porțiune a intestinului subțire. Am reușit să îndepărtăm în totalitate tumora printr-o intervenție complexă care a rezecat tumora împreună cu o porțiune importantă a intestinului gros, colecistul și partea afectată de tumoră a intestinului subțire, peretelui abdominal și a ficatului. Piesa de rezecție a fost trimisă în timpul operației la serviciul de anatomie patologică, unde colegii anatomo-patologi au confirmat margini de rezecție negative (adică faptul că tumora a fost îndepărtată până în țesut sănătos). Operația a fost finalizată fără să apară nici un eveniment neprevăzut intraoperator. În limbajul nostru chirurgical operația s-a intitulat ”Rezecția tumorii în bloc cu hemicolectomie dreaptă, eneterectomie ileală segmentară, rezecție parietală abdominală largă, hepatectomie atipică segmente V și VI. Ileo-transverso-anastomoză latero-laterală manuală.”
Deși intervenția chirurgicală a fost deosebit de complexă, evoluția postoperatorie a pacientului a fost extrem de bună, fără apariția nici unei complicații. După două zile de spitalizare în secția de Terapie Intensivă, pacientul a fost transferat pe secția de Chirurgie Generală. Evoluția a fost în parametri normali: reluarea treptată a alimentației orale, mobilizarea pacientului, reluarea tranzitului intestinal, suprimarea progresivă a sondelor și a tuburilor de drenaj. Starea generală extrem de bună a pacientului a permis realizarea externării în ziua a 11-a postoperator.
Control la o luna postoperator
În primele săptămâni după externare, controalele au fost efectuate săptămânal, pentru o strictă supraveghere a evoluției pacientului și sfaturi referitoare la mobilizare, alimentație, reluarea vieții normale. Ulterior pacientul a început a doua parte a tratamentului, chimioterapia adjuvantă, perioada în care a fost tratat și urmărit de către medicul oncolog chimioterapeut. Urmând ca pe termen lung să se afle atât în grija medicului chirurg, cât și a medicului oncolog. Planul de urmărire chirurgicală implică controale regulate la 3 luni de la operație, 6 luni și ulterior la fiecare 6 luni, controale ce asociază examen fizic, analize sangvine și markeri tumorali, examen CT torace-abdomen-pelvis cu sc IV și examen colonoscopic. Scopul programului de urmărire este de a trata eventualele efecte adverse ale terapiei, dar mai ales de a identifica precoce o eventuală reapariție a bolii local sau la distanță și de a iniția imediat tratamentul.
Secvență RMN la 7 luni postoperator: ficat fără semne de leziuni metastatice
Secvență RMN la 7 luni postoperator: fără semne imagistice de recidivă locală