Care este riscul de a dezvolta cancer de sân?Să ai grijă de sănătatea ta este o prioritate. De aceea, nu puțini sunt medicii care îndeamnă pacienții să facă analizele, să încerce să trăiască mai sănătos, să meargă regulat la control.
Aceste îndemnuri sunt cu atât mai valabile când organismul îți transmite, în diverse moduri, că a apărut o problemă, dar și în cazul unor afecțiuni care prezintă o gravitate crescută, cu o frecvență mai mare în rândul populației. Cancerul mamar este una dintre acestea, fiind în top atât ca frecvență de apariție, cât și ca număr de decese cauzate.
Dacă în articolele anterioare am vorbit despre diverse „mituri” ale cancerului mamar, în acest articol aș vrea să schimb perspectiva și să îți vorbesc despre factorii de risc ai acestei afecțiuni.
Ce trebuie să știi despre riscurile cancerului mamar?
· Cine anume prezintă un risc mai crescut pentru această afecțiune și de ce;
· Asupra căror factori de risc putem interveni;
· Care sunt factorii de risc pe care nu îi putem schimba;
Cunoașterea acestor aspecte îți va oferi puterea de a schimba în bine modul tău de viață sau de a recurge la o supraveghere foarte strictă, dacă știi că ești într-o grupă de risc crescut. Oricare ar fi varianta, tu câștigi!
Ce înseamnă factorii de risc?
În termeni medicali, aceștia reprezintă orice element care poate crește riscul de a dezvolta o anumită afecțiune. Factorii de risc sunt demonstrați de studii amănunțite și reprezintă o serie de condiții care se asociază cu tipul respectiv de cancer.
Cred ca cea mai utilă clasificare pentru tine este să-i împărțim în factori de risc ce nu pot fi modificați și factori de risc ce pot fi modificați.
Factori de risc ce nu pot fi modificați
Este foarte important să cunoști factorii de risc din această categorie. Evident că nu poți schimba faptul că ești femeie sau că înaintezi în vârstă. Însă, spre exemplu, dacă știi că există anumite afecțiuni benigne care pot crește riscul de a dezvolta cancer la sân, vei apela din timp la un medic specialist.
8 factori de risc la care trebuie să fii foarte atentă:
1. Sexul
Este cel mai important factor de risc, luând în considerare faptul că raportul femei:bărbați cu cancer de sân este 100:1.
2. Vârsta
Pe măsură ce înaintezi în vârstă, riscul de cancer mamar crește. Această modificare a riscului începe din a patra decadă de viață. Astfel, dacă majoritatea cancerelor mamare (aproximativ doua treimi) vor apărea după vârsta de 55 de ani, doar unul din opt cancere mamare va fi diagnosticat la o pacientă cu vârsta sub 45 de ani.
3. Antecedente familiale
Riscul tău de a dezvolta cancer de sân depinde în mod direct de numărul rudelor de gradul întâi cu această afecțiune (mama, sora, fiica), precum și de vârsta lor la momentul diagnosticului. O altă condiție de risc este dacă acest cancer a fost unilateral sau bilateral (la un singur sân sau la ambii).
Mai precis, cel mai mare risc îl vei avea dacă ai o rudă de gradul întâi care a dezvoltat cancer mamar bilateral, la o vârstă cât mai redusă.
4. Istoric personal de cancer la sân
Dacă ai avut deja cancer mamar, riscul ca acesta să reapară în aceeași zonă sau în altă parte a sânului este mai mare. Se estimează că acest risc crește cu aproximativ 1% în fiecare an de urmărire post tratament.
5. Predispoziția genetică
Între 5-10% dintre cazurile de cancer mamar sunt cauzate de unele modificări genetice transmise ereditar. Mai exact, există anumite gene care reglează înmulțirea celulelor, repararea și moartea lor. Acestea pot prezenta niște modificări (mutații) care le împiedică să aibă o activitate normală.
Astfel, dacă aceste modificări sunt transmise de la mamă la fiică (transmisie ereditară), fiica va prezenta un risc crescut de a dezvolta cancer mamar, din cauza activității anormale a genelor respective mutate.
Mutațiile genelor supresoare tumorale BRCA 1 si BRCA 2 sunt printre cele mai studiate și cunoscute mutații genice. Riscul ca o femeie să dezvolte cancer mamar, având o mutație a acestor gene, atinge valoarea de 65%. Cu alte cuvinte, 7 din 10 femei cu mutații ale genelor BRCA 1 și BRCA 2, ajunse la vârsta de 80 de ani, vor dezvolta cancer mamar.
De aceea, supravegherea în aceste cazuri capătă o importanță majoră și presupune mamografie anuală și examen RMN de sân. Mastectomia profilactică reprezintă o opțiune de tratament.
6. Leziuni mamare proliferative
Diversele afecțiuni ale sânului, care intră în categoria bolilor proliferative mamare, determină un risc crescut de cancer mamar. Riscul variază în funcție de afecțiune.
Dacă ai fibroadenom mamar sau o hiperplazie ductală moderată, riscul este aproximativ de doua ori mai mare, față de populația generală. În cazul unei hiperplazii ductale sau lobulare, cu atipii celulare, riscul crește până la de 4-5 ori față de populația generală. Iar în cazul prezenței unui carcinom lobular in situ, riscul de a face cancer mamar de-a lungul vieții crește de 10 ori față de riscul normal.
7. Expunerea la radiații
Femeile care au fost iradiate la nivelul peretelui toracic și implicit la nivelul sânilor (de exemplu, paciente cu limfoame Hodgkin sau non-Hodgkin care au fost tratate cu radioterapie) prezintă un risc crescut de cancer mamar, cu atât mai mult cu cât această iradiere a avut loc la o vârstă cât mai fragedă.
8. Expunerea la hormoni de natură endogenă
Durata totală a expunerii la estrogenul de natură endogenă (produși de corpul tău) constituie un factor de risc. Astfel, cu cât această durată este mai mare, cu atât mai mare este riscul. De aceea, apariția menarhei la o vârstă cât mai mică, instalarea tardivă a menopauzei (peste vârsta de 55 de ani), vârsta înaintată la momentul sarcinii pot determina un risc ușor crescut de cancer mamar.
Factori de risc ce pot fi modificați
Acest tip de factori de risc este legat de stilul tău de viață. Mai exact, comportamentul alimentar, exercițiul fizic ș.a. În cazul acestor factori, poți preveni cancerul mamar, adoptând un stil de viață mai sănătos.
1. Consumul de alcool
Alcoolul reprezintă un factor de risc frecvent în apariția multor cancere, printre care se numără și cancerul de sân. Riscul crește în paralel cu cantitatea de alcool consumată. Astfel, femeile care consumă peste doua băuturi pe zi (echivalentul a 340 ml de bere, a 150 ml de vin sau a 40 de ml de alcool distilat) prezintă un risc crescut cu până la 20% față de cele care nu consumă alcool.
2. Obezitatea
Relația dintre obezitate și cancerul de sân este complexă și foarte puțin cunoscută la acest moment. Este știut că obezitatea în perioada postmenopauzală crește riscul pentru cancerul mamar cu receptori de estrogen pozitivi.
Mecanismul este următorul: țesutul adipos în exces se transformă sub acțiunea anumitor enzime în estrogen, ceea ce crește riscul de cancer mamar.
Paradoxal, obezitatea înainte de menopauză scade riscul de cancer mamar cu receptori hormonali pozitivi. În momentul de față, nu se cunoaște exact când obezitatea începe să devină un factor de risc în perioada menopauzei.
3. Lipsa de exercițiu fizic
Există din ce în ce mai multe date care susțin faptul că exercițiul fizic scade riscul de cancer mamar, după instalarea menopauzei. Mecanismul nu este foarte clar, dar ar putea fi legat de scăderea obezității postmenopauzale.
În mod evident, putem emite niște măsuri de prevenție ce sunt legate de acești factori de risc asupra cărora putem interveni:
· Păstrează o greutate corporală adecvată!
· Fă exercițiu fizic!
· Evită consumul de alcool sau limitează-te la o băutură pe zi!