Aș vrea să inaugurăm prin articolul prezent o serie de articole în care să discutăm despre diverse patologii și modul în care pot fi tratate cu succes. Mai exact, aș dori să prezint drumul pacientului către vindecare: diagnosticare, etapa de investigații și tratamentul chirurgical. Astfel, doresc să vă împărtășesc o categorie de articole good practice, prin care vom vedea cum se poate trata cu succes chiar și o serie de boli cu prognostic grav și care ridică probleme în ceea ce privește tratamentul lor.
Haideți să vorbim în primul articol despre chistul hidatic hepatic. După cum îi spune și numele, este vorba despre un chist dezvoltat la nivelul ficatului. Apariția acestui chist se datorează unei infecții cu un parazit ce aparține genului Echinococcus, și anume Taenia Echinococcus.
Infectare și Simptome
Secvența prin care oamenii se infectează cu acest parazit este puțin mai complicată. Sa incercam sa o deslușim: ouăle acestor paraziți contaminează apa, solul sau mâncarea. Mai apoi, acești paraziți sunt ingerați de diverse ierbivore, carnivore sau omnivore. Paraziții se dezvoltă în mod diferit în funcție de gazda în care se găsesc, însă nu ajung la forma matură în cadrul gazdelor. Acești paraziți vor lua forma unor larve care vor crea chisturi localizate în organele viscerale ale animalelor: ficat, plămân, splină, inimă, etc. Oamenii pot prelua acești paraziți în urma ingerării organelor infectate. Însă aceștia sunt considerați tot gazde intermediare în cadrul cărora paraziții se transformă în chisturi hidatice. Forma matură a parazitului apare doar în organismul carnivorelor. În intestinele acestora, paraziții vor genera ouă care vor fi eliminate în mediul înconjurător. Astfel, acestea vor infecta solul, apa și mâncarea și vor iniția un nou ciclu de evoluție.
Infecția omului cu acest virus se numește boala hidatică, echinococoza umană sau hidatidoză. Există 4 feluri de paraziți care determină această infecție:
- Echinococcus granulosus, ce determină boala hidatică chistică sau echinococoza chistica
- Echinococcus alveolaris, ce determină apariția echinococozei alveolare
- Echinococcus vogeli
- Echinococcus oligarthus
Cele mai frecvente forme sunt primele două, constituind o reală problemă de sănătate publică. Organizația Mondială a Sănătății apreciază ca la orice moment există peste 1 milion de persoane afectate de echinococoza.
Echinococoza Chistică
În continuare vom vorbi doar despre prima și cea mai frecventă formă: echinococoza chistica. În evoluție acest chist hidatic hepatic va crește în dimensiuni cu 1-5 cm pe an. Contactul chistului cu căile biliare din interiorul ficatului sau cu diverse organe din jurul ficatului poate duce la apariția unor complicații redutabile, chiar amenințătoare de viață (cum ar fi șocul anafilactic) sau cu consecințe infirmizante. Indicat ar fi să diagnosticăm cât mai repede boala pentru a opri evoluția sa și a putea aplica un tratament mai simplu.
Principalele simptome ale chistului hepatic sunt durerile abdominale, greață, vărsături, diverse semne nespecifice cum ar fi slăbiciunea, anorexia și scăderea ponderală. Ca și metode de diagnostic, cele mai importante sunt ecografia abdominală, examenul computer tomograf (CT) și examenul de rezonanță magnetică nucleară (RMN). Acestea vizualizează chistul/chisturile în interiorul ficatului, dimensiunea și numărul lor. Pe lângă ecografie, CT și RMN, medicul apelează la analize sangvine și la teste serologice (cum ar fi testul ELISA), analize ce pot consolida diagnosticul de chist hidatic/chisturi hidatice hepatice.
Tratamentul Echinococozei Chistice
Tratamentul unui pacient cu chist hidatic hepatic poate fi realizat prin:
- Tratament medicamentos: substanțe antihelmintice (care omoară parazitul), cel mai frecvent folosit fiind Albendazolul;
- Tratament chirurgical: omorârea parazitului și îndepărtarea totală sau parțială a chistului din ficat;
- Procedura intervențională PAIR: puncția chistului ghidată ecografic (P), aspirația chistului (A), instilație de substanțe paraziticide (I), reaspirație (R).
Majoritatea consensurilor elaborate de experți cad de acord asupra lipsei unei metode favorite de tratament al chistului hidatic hepatic. De regulă se recurge la o combinație a acestor metode de tratament în funcție de stadiul de evoluție al chistului și de expertiză medicală și chirurgicală disponibilă.