Izbucnirea pandemiei de COVID-19 a modificat radical modul în care majoritatea pacienților au acces la sistemul medical. Din cauza redirecționării resurselor umane și financiare către diagnosticarea și tratarea pacienților cu COVID-19, accesul la consult este greoi și lent. Pacienții cu afecțiuni acute, urgențe medicale și chirurgicale, au devenit o prioritate. În schimb, cei cu afecțiuni cronice au rămas la capătul listelor de așteptare. La fel se întâmplă și cu pacienții oncologici.
În acest context, mi-am propus să vă ofer câteva sfaturi. Sper ca ele să vă ușureze această perioadă și să vă ajute să o depășiți cu bine, atât din punct de vedere fizic, cât și emoțional. Astfel, îmi propun să clarific alături de voi, unele dintre cele mai frecvente întrebări și îngrijorări ale pacienților oncologici.
Pacienții oncologici și COVID-19
Printre cei care au suferit de pe urma noii ordini medicale mondiale se află și pacienții oncologici, diagnosticați cu diverse forme de cancer. Pentru ei, pandemia a însemnat o creștere considerabilă a timpului de așteptare pentru tratamentul oncologic. Fie ca e vorba de radioterapie, chimioterapie sau intervenții chirurgicale oncologice, lista programărilor se prelungește mult mai rapid decât cea a consultațiilor propriu-zise.
Dacă la ora actuală urmezi un tratament oncologic, este foarte important să înțelegi că această terapie are o importanță vitală pentru tine. Fie că e vorba de tratament cu citostatice, radioterapie – iradiere sau ești programat la o intervenție chirurgicală, sfatul meu este să le urmezi, pentru că ele îți decid viitorul.
Sfaturi și răspunsuri pentru pacienții oncologici în vremea pandemiei
E esențial ca legătura cu personalul și/sau instituțiile unde primești îngrijire medicală să rămână constantă. Dacă pentru restul oamenilor izolarea și închiderea în casă sunt o soluție, acest lucru nu li se aplică și bolnavilor de cancer. Refuzul de a mai merge la control sau tratament datorită temerii de îmbolnăvire este cea mai mare greșeală pe care o poți face în lupta cu cancerul.
1. Este mai mare riscul de a mă infecta cu coronavirus dacă am cancer?
Datele disponibile până la acest moment sugerează că pacienții cu cancer sau cei care au avut cancer nu au un risc mai mare de a se infecta. În schimb, aceștia au un risc crescut de a dezvolta o formă severă a infecției cu coronavirus și de a prezenta complicații. Ei sunt pacienți imunocompromiși. Sistemul lor imun, care protejează în mod normal organismul de infecții, este considerat mai slab, mai puțin capabil de a funcționa normal.
Afectarea sistemului imun la pacienții oncologici este dată atât de cancer în sine (anumite forme de cancer, precum limfomul sau leucemiile, care afectează direct sistemul imun), cât și de tratamentul cancerului, care slăbește sistemul imun.
2. Ce trebuie să fac pentru a-mi îmbunătăți starea de sănătate și sistemul imun?
Momentan, nu există date care să susțină folosirea măsurilor speciale pentru pacienții oncologici. Putem urma doar sfaturile Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru populația generală, precum distanțarea fizică, spălatul pe mâini cu apă și săpun sau evitarea atingerii feței.
Pe lângă aceste recomandări, ar trebui să urmezi și sfaturile medicului tău oncolog. Ai grija ca regimul tău de viață să includă suficient somn, exercițiu fizic, o dietă echilibrată și bogată în fructe și legume! Fumatul este strict interzis.
3. Mi-au fost recomandate investigații de către medic. Trebuie neapărat să le fac?
În primul rând, trebuie să înțelegi că aceste investigații (analize sangvine, teste, investigații imagistice, etc.) sunt necesare pentru ca medicul tău să știe ce probleme de sănătate ai. Diagnosticul problemei poate stabili ce tratament se impune, pentru a remedia problema cât mai repede și cât mai bine. Ajută-ți medicul să te ajute!
Totuși, poți renunța la unele dintre testele și procedurile efectuate în mod normal pentru diagnoză și pentru identificarea nivelului de răspândire a cancerului în organism. Însă acest lucru se realizează doar la sfaturile medicului tău. Astfel, el îți va indica investigații și teste care se abat de la de la planul inițial de diagnostic și tratament, dar oferă informații mai rapid și eficient. Încearcă să obții programare pentru aceste analize!
4. Trebuie să încep tratamentul oncologic, dar îmi este frică să mă expun la infecție
Nu lăsa frica și anxietatea indusă de media să îți întunece judecata. Tratamentul oncologic e esențial. Orice altă decizie nu face decât să îți scadă șansele de succes în lupta cu cancerul. Această luptă nu poate fi oprită și trebuie dusă în continuare, indiferent de condiții.
Sfat: menține permanent legătura cu medicul tău! Comunică-i toate nelamuririle și discută cu el despre eventualele variante de tratament, despre scopurile tratamentului și ce posibilitate de control al bolii îți poate oferi tratamentul, despre efectele adverse al tratamentului. Doar medicul îți poate explica riscurile amânării tratamentului oncologic în opoziție cu potențialul beneficiu al scăderii riscului de infecție.
Stai liniștit în privința medicilor. Atât ei, cât și instituția unde lucrează, vor respecta toate normele în vigoare pentru a scădea la maximum riscul de infecție cu coronavirus!
5. Sunt în cursul tratamentului pentru cancer. Cum ar trebui să primesc tratamentul?
Dacă ești în cursul tratamentului pentru cancer, sfatul meu este să urmezi întocmai recomandările medicului care conduce tratamentul. Majoritatea medicilor implicați în tratamentul pacienților oncologici au fost nevoiți să ajusteze protocoalele de tratament și de urmărire.
Astfel, medicul tău oncolog va decide dacă poate mări distanța între vizitele medicale programate inițial. Unele dintre ele pot fi chiar anulate sau realizate prin mijloace de telemedicină. De asemenea, el va aprecia dacă tratamentul tău poate fi administrat sub formă orală (pilule, capsule sau lichide), ceea ce ar elimina necesitatea prezenței tale într-o instituție medicală.