Când spunem cancer gastric, nu vorbim întotdeauna despre o sentință finală. Această afecțiune este asemeni oricăreia. Am identificat factorii de risc, cunoaștem evoluția, știm cum să o diagnosticăm și, poate cel mai important, știm să o tratăm.
Evoluția cancerului gastric depinde și de tine, într-o mai mică sau mai mare măsură. Cum? Descoperă în articolul pe care l-am pregătit despre topicul acestei luni.

Cât de răspândit este cancerul gastric?
Statisticile arată ca în 2020 au apărut peste 1 000 000 de noi cazuri de cancer gastric, la nivel mondial. Astfel, acesta se clasează în momentul de față, pe locul 6, ca număr de cazuri nou-apărute și pe locul 4, ca număr de decese. Tot statisticile arată ca în 2020 au fost raportate 770 000 de decese cauzate de cancerul gastric.
Incidența cancerului gastric variază foarte mult pe glob. De pildă, în Statele Unite și Europa de Vest, incidența a scăzut vizibil în ultimele decade. Statisticile Globocan din 2020 arată că în SUA, cancerul gastric a fost pe locul 16, ca frecvență și pe locul 17, ca număr decese cauzate.
În schimb, în Asia de est există o concentrare foarte mare de cazuri. Frecvența cancerul gastric la bărbați înregistrează cele mai mari valori În Japonia și Coreea. În China, cancerul de stomac este pe locul 1, ca mortalitate cauzată de cancer.
Există posibile explicații pentru scăderea incidenței în SUA. Majoritatea sunt legate de schimbările pozitive ale alimentației. Scăderea consumului de alimente sărate și afumate, creșterea consumului de alimente refrigerate și controlul infecției cu Helicobacter Pylori sunt cele mai plauzibile explicații.

Factorii de risc ai cancerului gastric
De-a lungul timpului, studiile au identificat numeroși factori de risc implicați în apariția cancerului gastric. Acești factori de risc pot fi grupați în mai multe categorii: factori ce țin de dietă, de stilul de viață, factori de risc genetici, factori demografici, diverse afecțiuni sau tratamente anterioare, factori de risc infecțioși.
Totuși, există factori de risc ce nu pot fi influențați de tine. În acest caz, singurul lucru pe care îl poți face este să fii atent la semnele date de corpul tău și să mergi regulat la medic, pentru a eradica din timp boala.
- Vârsta– Majoritatea cancerelor gastrice apar după 65 de ani.
- Sexul– Există aproape un raport de 2:1 între bărbații și femeile care sunt diagnosticați cu cancer gastric.
- Antecedentele personale de polipi gastrici adenomatoși sau de chirurgie gastrică. Polipii gastrici adenomatoși pot evolua spre cancer, iar în situația unei rezecții gastrice practicate anterior, poate apărea așa-numitul cancer de bont gastric, pe partea de stomac ce nu a fost rezecată.
- Antecedentele familiale de cancer gastric. Persoanele care au rude de gradul I, ce au fost diagnosticate cu cancer gastric, sunt predispuse dezvoltării acestui tip de cancer.
- Gastrita hipertrofică Menetrier se asociază de asemenea cu un risc crescut de apariție a cancerului.
- Anemia pernicioasă reprezintă un factor de risc pentru pacienții la care această afecțiune are o evoluție îndelungată.
- Factori geografici. Concentrarea unui număr mare de cazuri în Asia de Est.
- Sindroamele genetice– sunt implicate în apariția a doar 3-5% dintre cancerele gastrice. Mutațiile genice moștenite de la părinți determină apariția unor afecțiuni ce cresc riscul pentru cancer gastric. Cele mai frecvente sindroame care pot fi factori de risc sunt: sindromul cancerului gastric difuz ereditar, sindromul Lynch, sindromul polipozei juvenile, sindromul Peutz Jeghers și sindromul polipozei adenomatoase familiale.
- Infecția cu Helicobacter Pylori- Determină în timp apariția de gastrită atrofică. Mai departe, această determina apariția cancerului gastric. Infecția cu HP este o infecție care are loc în copilărie, de regulă, fiind una dintre cele mai comune infecții. Totuși, nu toți pacienții cu infecție cu HP vor dezvolta cancer gastric. Contează o serie de factori cum ar fi: virulența bacteriei implicate, factorii genetici ce țin de pacientul infectat și factori ce țin de mediul înconjurător. Aici intervin și factorii de dietă.
- Grupa A de sânge– Predispune către dezvoltarea cancerului gastric.

Factori de risc nongenetici
De asemenea, există și factori de risc ai cancerului gastric ce pot fi influențați de tine. Este vorba despre factorii de risc care țin de obiceiuri nesănătoase, pe care le practici ocazional și care cresc substanțial riscul de a dezvolta cancer.
- Dieta deficitară– Consumul crescut de mâncăruri sărate și afumate, asociat unui consum scăzut de fructe și legume- afectează sănătatea ta. Alimentele sărate, afumate, murăturile, carnea roșie, băuturile dulci, mâncărurile procesate sunt de evitat.
- Fumatul– Riscul de a dezvolta cancer gastric este aproape dublu pentru fumători. Mai mult, fumatul reprezintă primul factor de risc de cancer, în majoritatea topurilor elaborate de organizațiile oncologice.
- Alcoolul– Consumul de alcool se corelează cu apariția cancerului gastric, doar dacă vorbim despre așa-numiții „heavy drinkers”. Este vorba despre persoanele ce consuma peste 3 băuturi pe zi. O băutură reprezintă consumul a aproximativ 340 ml de bere, 150 ml de vin sau 40 de ml de alcool distilat.
- Obezitatea– Se asociază cu un risc crescut pentru cancerul gastric proximal (partea superioară a stomacului).
Nu există o regulă în virtutea căreia, dacă prezentați unul dintre acești factori de risc, veți dezvolta neapărat cancer gastric. Mulți oameni ce prezintă unul sau mai mulți factori de risc nu dezvolta cancer gastric, pe cand alți pacienți cu cancer gastric nu au avut niciodată nici un factor de risc prezent. Însă un stil de viață sănătos și controalele regulate sunt modul ideal în care puteți avea grijă din timp de evoluția sănătății voastre.
Cum prevenim apariția cancerului gastric? 5 sfaturi de la medicul tău chirurg oncolog!
- Fiți activi fizic! Exercițiul fizic regulat ar putea să scadă riscul de apariție al cancerului gastric.
- Mâncați sănătos! Este recomandată o dietă echilibrată și eficientă. Mâncați fructe și legume, carne de pasăre și de pește.
- Încercați să slăbiți, dacă aveți un indice de masă corporală mare (IMC)!
- Evitați consumul excesiv de alcool!
- Renunțați la fumat!
- Tratați la timp infecția cu Helicobacter Pylori! Sfat pentru pacienții simptomatici, care au fost diagnosticați cu această infecție.

Etiopatogenie
Studiile de specialitate au evidențiat următoarea secvența etiopatogenică a cancerului gastric. În multe cazuri, cancerul gastric este urmarea infecției cu Helicobacter Pylori. Poate urma apoi gastrita nonatrofică, apoi cea atrofică. Aceasta poate duce la dezvoltarea metaplaziei intestinale, a displaziei și ulterior a cancerului gastric.
Este adevărat că există factori de risc asupra cărora putem avea un control mai mic sau mai mare. La prima vedere, poate părea că un factor genetic nu îți acordă privilegiul de a face ceva în privința evitării cancerului gastric. Totuși, nici măcar acesta nu este hotărâtor pentru condiția ta medicală.
În schimb, un stil de viață echilibrat, cu vizite regulate la medic, îți influențează imens condiția medicală. Indiferent că identifici un factor genetic sau nongenetic de risc, este posibil să previi sau să combați declanșarea cancerului gastric, dacă identifici semnele sale de alarmă.
Te invit la un control medical, pentru a arunca împreună o privire asupra stării tale de sănătate!