Sarcoamele retroperitoneale sunt tumori rare, ce au ca punct de plecare țesuturile moi de la nivelul spațiului retroperitoneal. Incidența medie cu care apar în populatie este de aproximativ 0.5 – 1 cazuri la 100.000 de locuitori. Deși frecvența în cadrul populației este redusă, problemele ridicate de această tumoră este deosebită din cauza invaziei frecvente la nivelul organelor învecinate și dimensiunilor mari la momentul diagnosticului.
Spațiul retroperitoneal este un spațiu anatomic localizat posterior de cavitatea abdominală, adică în spatele abdomenului propriu zis. În acest spațiu se găsesc numeroase organe, țesuturi și vase mari de sânge. Dintre acestea putem aminti pancreasul, rinichiul, coloana vertebrală și cele mai mari vase de sânge ce pot fi găsite în corpul uman adică artera aortă și vena cavă.
Prin anatomia sa, spațiul retroperitoneal oferă acestor tumori posibilitatea de a se dezvolta până la dimensiuni impresionante, fără să apară o simptomatologie evidentă. Cele mai comune simptome ale pacienților cu sarcoame retroperitoneale implică durere abdominală sau durere de spate, tulburări de tranzit, tulburări urinare sau pur și simplu mărirea de volum a abdomenului. Nu sunt rare cazurile în care aceste tumori sunt diagnosticate cu ocazia unor controale de rutină sau focusate pe alte patologii. O mare parte din studiile din literatură de specialitate indică o dimensiune medie de până la 20 de cm diametru la momentul diagnosticului. În contextul acestor dimensiuni mari, invazia unor organe sau structuri de vecinătate apare frecvent și complică posibilitățile de tratament ale acestor tumori.
În continuare aș vrea să vă prezint cazul unei paciente operate pentru un sarcom retroperitoneal ce invada vena cavă inferioară în urmă cu 2 ani. Pacienta V.L. în varstă de 41 de ani, s-a prezentat prima data la consultație în cursul lunii Octombrie 2020. Pacienta fusese investigată pentru durere abdominală, iar ecografia abdominală efectuată ca și prima investigație identificase o masă tumorală în partea dreaptă a abdomenului. În continuare a fost efectuat un examen computer tomograf (CT) toraco-abdomino-pelvin cu substanță de contrast venos, examen care a descris o masă tumorală de aproximativ 7/6 cm. Aceasta era situată în spațiul retroperitoneal, nedepartajabilă față de vena cavă inferioară la un nivel extrem de sensibil, și anume la vărsarea venelor renale. După un examen fizic al pacientei și o analiză atentă a investigațiilor deja efectuate, diagnosticul care se contura era extrem de grav: tumoră retroperitoneală cu invazia venei cave inferioare la nivelul vărsării ambelor vene renale. În acest context am hotărât să îndrum pacienta către un coleg medic radiolog cu mare experiență pentru o reanaliză a examenului CT. Pasul următor a fost să cer părerea unui coleg chirurg vascular care mi-a confirmat planul terapeutic de a rezeca tumora. Acesta mi-a oferit sfaturi prețioase în ceea ce privește reconstrucția vasculară, adică modalitățile de a reface, de a înlocui porțiunea îndepărtată a venei cave inferioare. Țin să precizez că modalitățile de abord, rezecție și reconstrucție vasculară, îmi sunt familiare datorită participării la numeroase intervenții de transplant hepatic.

