Cred că în absolut orice disciplină există mituri și numeroase afirmații, fără dovezi
științifice, care au luat naștere în urma unor credințe sau declarații nefondate. Unele dintre aceste mituri sunt chiar comice, altele pur și simplu ciudate. Însă, în ceea ce privește sănătatea ta, aceste mituri pot să-ți facă mai mult rău decât crezi.
Cu cât este mai gravă afecțiunea de care se leagă, cu atât sunt mai periculoase aceste informații false.
Din cauza lor, poți întârzia momentul în care te vei prezenta la un medic pentru servicii medicale de calitate.
Hai să ne îndreptăm împreună atenția asupra miturilor legate de cancerul mamar. De ce?
- Pentru că este cea mai răspândită formă de cancer la nivel mondial.
- Pentru că o femeie din opt se va confrunta de-a lungul vieții cu aceasta afecțiune.
- Pentru că, deși există o cantitate imensă de informații în mediul online despre cancerul mamar și numeroase campanii de informare, în percepția colectivă au rămas o serie de concepții total greșite.
Mituri cancer mamar:
- Orice nodul la sân inseamnă cancer
FALS! !
FALS! !
De fapt, majoritatea nodulilor mamari nu sunt maligni, nu au ca punct de plecare un cancer, ci o afecțiune benignă a sânului (opus tumorilor maligne care înseamnă cancer). De unde știm asta? Este simplu! Studiile ne-au arătat ca cel puțin 80% dintre nodulii mamari biopsiați au un rezultat histopatologic de benignitate (adică nu conțin celule de cancer).
Nodulii mamari pot să apară în cadrul multor boli benigne ale sânului:
- modificări fibrochistice ale sânului
- fibradenoame
- papiloame
În cazul apariției unui nodul la nivelul sânului, îți recomand să programezi o vizită la medic pentru consult și posibile investigații suplimentare!
- Purtarea sutienului crește riscul de cancer mamar!
FALS!
FALS!
S-a speculat foarte mult în media despre o posibilă legatură între sutien și apariția cancerului mamar. Chiar s-a găsit și o explicație a acestei presupuse legături: presiunea exercitată de sutien (mai ales cele cu sârmă!!!) blochează/îngreunează circulația limfatică. Astfel, s-a concluzionat că purtarea sutienului va crește riscul de cancer de sân.
Ultimul (și singurul) studiu științific efectuat care a cercetat legătura dintre purtarea sutienului și apariția cancerului mamar a demonstrat că NU există nicio asociere între cele două. Indiferent de tipul de sutien folosit, durata de folosire, mărimea cupei sutienului. Las aici și link-ul, pentru a putea verifica întreg studiul:
- Folosirea antiperspirantelor/deodorantelor duce la apariția cancerului mamar!
FALS!
FALS!
Altă îngrijorare mult dezbătută în media a fost legată de folosirea produselor de igienă. Plecând de la ideea că aluminiul conținut de aceste produse poate stimula producția hormonului numit estrogen, care la rândul său poate crește riscul de cancer de sân, s-a emis ipoteza că acest aluminiu va fi absorbit prin piele, în special la femeile care se rad la nivelul axilei și astfel pot prezenta mici leziuni ale pielii la acest nivel. Prin acest mecanism, diferite substanțe chimice ar ajunge la nivelul ganglionilor din axila și ar duce la apariția cancerului.
Aceasta teorie NU a fost probată științific. Un studiu realizat în anul 2002 a arătat că nu există o legătură între cancerul mamar și folosirea acestor produse. Las și aici link-ul cu toate informațiile:
- Un traumatism la nivelul sânului poate duce la apariția cancerului mamar!
FALS!
FALS!
Cu siguranță ai auzit la un moment al vieții pe cineva afirmand: “m-am lovit la sân și de acolo mi s-a tras cancerul”. Trebuie să știi că
NU există date științifice care să demonstreze o legătură între traumatismele mamare și cancerul la sân.
Ce poate însă apărea după un traumatism mamar este un nodul mamar, dar care nu are legătură cu cancerul. Mecanismul este următorul: prin distrugerea celulelor de grăsime de la nivelul sânului în urma traumatismului, apare ceea ce se cheamă necroza grasoasă. Această transformare a sânului va dispărea de la sine sau se va vindeca printr-un proces de fibroză. Astfel, va apărea nodulul respectiv. Dacă acest nodul crește în dimensiuni sau devine deranjant pentru pacientă, el poate fi îndepărtat chirurgical. Însă repet, nu este vorba de cancer mamar.
- Cancerul mamar apare doar la femei!
FALS!
FALS!
Oricât de surprinzător ar părea acest lucru, cam 1% din cazurile de cancer mamar apar la bărbați. Altfel spus, pentru fiecare 100 de femei cu cancer mamar, există și un bărbat diagnosticat cu cancer mamar. Acest lucru se întâmplă pentru că și bărbații prezintă o cantitate de țesut mamar, la nivelul căruia, în anumite situații, poate apărea cancerul mamar.
Privit în ansamblu, metodele de diagnostic și de tratament sunt aceleași. Ratele de supraviețuire par să fie mai mici pentru bărbați decât în cazul femeilor. Un rol în aceste diferențe îl joacă numărul mic de cazuri și lipsa de informații referitoare la această afecțiune.
- Biopsia împrăștie cancerul!
FALS!
FALS!
O temere extrem de răspândită a pacientelor este că biopsia tumorii mamare va împrăștia cancerul în organism. Vreau să înțelegem împreună de ce nu este adevărat acest lucru.
Pentru început, să ne lămurim de ce avem nevoie de această biopsie. Biopsia înseamnă recoltarea unui cantități mici de țesut dintr-un anume organ. În cazul nostru, de la nivelul sânului. Țesutul recoltat trebuie analizat de către medicul anatomo-patolog, pentru a stabili sau elimina diagnosticul de cancer. Această metodă este cea mai sigură formă de diagnostic pentru cancer. În plus, prin analiza histopatologică și analize suplimentare (cum ar fi teste imunohistochimice), medicul va avea toate informațiile pentru a stabili care este cel mai bun tratament pentru tine. Este imposibil să beneficiezi de un tratament cât mai personalizat, cât mai bun și mai potrivit pentru tine, în absența informațiilor oferite de biopsie.
Deși în literatura medicală se raportează un număr mic de cazuri de însămânțare de-a lungul traiectului biopsiei, acestea sunt relativ ușor de îndepărtat în întregime, cu ocazia îndepărtării chirurgicale a tumorii. Studiile care au analizat acest aspect legat de biopsie nu au raportat nicio creștere a recidivei locale după biopsie și nicio creștere a morbidității legate de procedura de biopsie.
Concluzia: ai nevoie de rezultatul biopsiei pentru stabilirea tratamentului și reține că procedura în sine nu îți afectează negativ rezultatul terapiei!
- Dacă am sâni mici, am risc mai mic de a face cancer mamar!
FALS!
FALS!
Dimensiunea sânilor nu influențează cu nimic riscul apariției cancerului mamar. Singura afirmație reală este că sânii de dimensiuni mari pot fi dificil de examinat mamografic. Poate mai important decât mărimea sânilor este consistența țesutului mamar. Cu cât sânii au o proporție mai mare de țesut fibros și sunt mai denși, cu atât vor fi mai dificile de detectat tumorile de mici dimensiuni. În aceste situații, devine importantă asocierea altor metode de diagnostic imagistic, cum ar fi ecografia mamara!