Obezitatea și cancerul reprezintă unele dintre cele mai importante și presante probleme ale societății moderne, alimentate de o serie de aspecte negative ale vieții cotidiene: dieta hipercalorică de tip fast-food, consumul crescut de alcool, dar mai ales gradul extrem de scăzut de activitate fizică. Datele recente ne arată ca numărul persoanelor afectate la nivel mondial de supraponderalitate și obezitate a atins pragul de două miliarde. Populația Statelor Unite ale Americii nu face excepție de la aceste cifre îngrijorătoare. Astfel, conform Societății Americane de Cancer, mai mult de unul din trei americani sunt obezi, iar o treime din populație este supraponderală.

Cum definim obezitatea?
Haideți să vedem cum definim supraponderalitatea și obezitatea! Unul dintre cele mai la îndemână instrumente pentru a măsura obezitatea este Indicele de Masă Corporală (IMC). Astfel, în funcție de valoarea acestui indice, putem vorbi despre:
- Persoane subponderale; acestea au un IMC sub valoarea de 18,5 kg/m2;
- Persoane normoponderale, adică indivizii cu un IMC între valorile de 18,5 kg/m2 și 24,9 kg/m2
- Persoanele supraponderale sunt definite ca cele ale căror IMC se situează între valorile de 25 și 29,9 kg/m2
- Persoane obeze, cu un IMC care depășește 30 kg/m2. La randul ei, obezitatea cuprinde trei clase, trei nivele de obezitate; obezitatea severă sau obezitatea morbidă desemnând persoanele cu un IMC de peste 40 kg/m2
Cum ne afectează obezitatea starea de sănătate?
Prezența obezității determină un risc crescut al persoanei respective de a dezvolta o serie lungă de afecțiuni, printre care se numără: hipertensiunea arteriala, accident vascular cerebral, diabetul zaharat, boli cardiovasculare, afecțiuni respiratorii, hipercolesterolemia, afecțiuni articulare. În afara acestei lungi liste de afecțiuni benigne, în cursul ultimelor decenii, numeroase studii științifice au investigat posibila legătură dintre obezitate și cancer. S-a stabilit faptul că obezitatea reprezintă un factor de risc implicat în apariția a numeroase cancere. Pe baza analizei sistematice a dovezilor științifice existente în comunitatea științifică, Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului (IARC) a stabilit, la începutul anilor 2000, că este evidentă legătura dintre obezitate și următoarele cancere:
- cancerul de colon
- cancerul de sân postmenopausal
- cancerul de endometru
- cancerul de rinichi
- adenocarcinomul de esofag
Obezitate și cancer
Demonstrarea acestei asocieri a impulsionat studierea legăturii dintre obezitate și cancer. Așadar, există dovezi științifice care demonstrează că obezitatea este implicată ca factor de risc în apariția a numai puțin de 13 tipuri de cancere:
- Cancerul colorectal
- Cancerul de san postmenopauza
- Cancerul de endometru
- Cancerul de rinichi
- Adenocarcinomul de esofag
- Cancerul de porțiune superioară a stomacului
- Cancerul de pancreas
- Cancerul de ficat
- Cancerul de vezica biliara
- Cancerul ovarian
- Mielomul multiplu
- Meningiomul
- Cancerul de tiroida
Pentru a avea o perspectivă asupra efectelor obezității la nivel mondial, puteți consulta, în link-ul de mai jos, un studiu condus de Societatea Americană de Cancer și Colegiul Imperial din Londra în 2019. Acesta analizează datele din anul 2012 (ultimele date disponibile la acel moment) și concluzionează că obezitatea este responsabilă pentru aproape 4% din cancerele apărute în întreaga lume.
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.3322/caac.21499

Cum poate obezitatea determina apariția cancerului?
Odată ce a fost stabilită legătura dintre obezitate și cancer, au fost studiate mecanismele prin care obezitatea poate determina apariția cancerului. Trebuie să vă spun că aceste mecanisme nu sunt încă elucidate complet. Totuși, au fost descoperite multe moduri prin care celulele țesutului gras (numite adipocite) aflate în proximitatea tumorilor, participă activ la creșterea capacității celulelor canceroase de a metastaza, de a recidiva și de a obține rezistență la diferite forme de tratament:
- Adipocitele aflate în imediata vecinatate a tumorilor sunt modificate structural sub acțiunea unor substanțe speciale, secretate chiar de către tumori. Astfel apare un tip special de celule: adipocitele asociate cancerului. Aceste adipocite transformate vor elibera substanțe inflamatorii care au rolul de a stimula creșterea tumorii și apariția a noi vase de sânge care să hrănească mai bine tumora. Această buclă duce la dezvoltarea tumorilor și la mărirea posibilităților tumorilor de a da metastaze și de a rezista la anumite forme de tratament
- Un alt mecanism este reprezentat de nivelul crescut din sânge al insulinei și al altor hormoni care apar la persoanele obeze; aceste substanțe determină înmulțirea celulelor canceroase
- De asemenea, țesutul adipos conține o enzimă (aromataza) care determină un nivel crescut de estrogen la femeile aflate la menopauză; acest nivel crescut de estrogen este incriminat în apariția cancerului mamar.
Puteți consulta unul dintre studiile acestor mecanisme accesând următorul link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24935119/
Bun. Am vorbit despre frecvența obezității în populația generală, despre legătura ei dovedită cu multe tipuri de cancere și mecanismele prin care determină apariția cancerului.
Cum putem combate obezitatea?
- Mențineți o dietă cât mai sănătoase: evitați mâncărurile hipercalorice, grăsimile, dulciurile rafinate! Consumați cât mai multe fructe și legume, cereale integrale, băuturi cu cat mai puține calorii! Consumați porții de mâncare cât mai reduse!
- Faceți cât mai mult exercițiu fizic! Recomandarea Societății Americane de Cancer pentru adulți este de a realiza săptămânal între 150 și 300 de minute de activitate fizică moderată sau între 75 si 150 de minute de activitate fizică intensă.
Menținerea unei greutăți normale este obiectivul principal pentru orice pacient diagnosticat cu cancer care se află în cursul unei terapii de cancer sau a care a terminat o formă de terapie. Din ce în ce mai multe studii demonstrează un risc crescut de recidivă a bolii și o mortalitate crescută pentru persoanele cu exces de greutate!