Prevenția unei anumite afecțiuni se referă la cunoașterea măsurilor pe care le putem lua pentru a scădea riscul de apariție a afectiunii respective. Când vorbim despre cancer, este clar că este o boală cu etiologie complexă. De asemenea, pentru fiecare formă de cancer există multipli factori de risc. Ce înseamnă mai exact un factor de risc pentru cancer: orice crește riscul de apariție a cancerului respectiv.
În opinia mea, cea mai importantă clasificare a factorilor de risc ai unei afecțiuni este împărțirea lor în factori de risc care pot fi controlați sau modificați și factori de risc ce nu pot fi controlați. Ei bine, prima categorie de factori de risc sunt cei asupra cărora putem acționa, proces care se numește prevenție.

Fumatul este implicat în apariția a peste 15 cancere, printre care și cancerul de colon. De asemenea, cauzează afecțiuni pulmonare, cardiace și crește riscul de accident vascular cerebral. Un lucru foarte bun pe care poți să-l faci pentru sănătatea ta este sa renunți la fumat!
Consumul de alcool este implicat în apariția cancerului de colon. Cel mai bine ar fi să nu consumi alcool deloc. Dacă totuși consumi alcool, este bine să menții limitele unui consum moderat, adică până la două băuturi pe zi pentru bărbați sau o băutură pe zi pentru femei. Prin ‘’o băutură’’ înțelegem consumul a aproximativ 14 ml de alcool, care sunt regăsiți în aproximativ 330 ml de bere, 150 de ml de vin sau 40 de ml de alcool distilat.
O dietă ce se bazează pe mâncăruri procesate, băuturi cu conținut mare de zahăr și pe un consum mare de carne roșie va crește riscul de cancer colorectal. În schimb, consumul de carne albă, cereale integrale, fructe și legume va scădea riscul de cancer colorectal, acționând ca niște factori protectori. Se pare că și consumul de magneziu și evitarea unui nivel scăzut de vitamina D și de Calciu scad riscul de cancer, însă sunt necesare în continuare mai multe studii pentru a confirma acest lucru.
Greutatea corporală crescută sau obezitatea este implicată în apariția a nu mai puțin de 13 cancere, printre care se numără și cancerul colorectal. Încearcă să menții o greutate normală pentru a scădea riscul de apariție al acestui cancer!
Exercițiul fizic scade riscul de apariție al cancerului colorectal. Studiile au arătat că efectuarea a 30 de minute de exercițiu fizic de intensitate moderată pe zi poate reduce riscul de cancer colorectal cu până la 50%.
O parte specială a prevenției cancerului colorectal este reprezentată de metodele de screening ale acestui cancer, pe care le-am dezbătut într-un articol separat. Efectuarea regulată a testelor de screening reprezintă una dintre cele mai bune metode de a ne proteja împotriva acestei afecțiuni.
Urmărește-mă pe pagina de Facebook și Instagram pentru a te informa corect și complet despre afecțiunile cu care te poți confrunta!