Cu siguranță că nu ești primul pacient care încearcă să înțeleagă semnele date de organismul său și care apelează la internet pentru a le înțelege. Cu toții plonjăm în această mare de informație, cu speranța că vom găsi un colac de salvare. Chiar acum, când ai făcut această căutare pe Google, ai găsit în mod cert o sumedenie de rezultate, dintre care prea puține conțin informații cu adevărat relevante pentru tine și pentru sănătatea ta.
Forumurile cu păreri nespecializate sau diversele bloguri de medicină alternativă pot părea niște colaci de salvare, care pe termen lung, se dovedesc capcane în tratarea cancerului. Spun asta pentru că oferirea de sfaturi neavizate sau orientarea către metode de tratament total ineficiente sunt mult mai periculoase decât lipsa informației în sine.
Acest articol nu este aici doar pentru a îți spune ce înseamnă semnele de cancer pe care le dă corpul tău, ci pentru a-ți indica alegerile corecte pentru sănătatea ta.

De ce trebuie să cunoști semnele cancerului colorectal?
În situația în care te confrunți cu o problemă de sănătate majoră, cum ar fi un diagnostic de cancer, este evident că tratarea sa va fi mai simplă și mai eficientă, dacă diagnosticul se va stabili într-o fază incipientă, cât mai aproape de momentul de apariție și de instalare a bolii.
Ideea acestei serii de articole este să parcurgem împreună modul în care cancerul își semnalează prezența, adică simptomatologia sa. Vom dezbate pe larg semnele celor mai răspândite tipuri de cancer digestiv și ginecologic, pentru a le putea recunoaște cât mai repede, în cazul în care tu sau o persoană apropiată vă veți confrunta cu ele. Faptul că le veți putea recunoaște, este un motiv în plus de a apela cât mai devreme la sprijinul medicului.
Despre cancerul colorectal
Aș fi foarte mulțumit dacă am putea clădi împreună o conștiință medicală, care să determine orice pacient să se îndrepte către un cabinet medical, ori de câte ori observă semnele cancerului sau pur și simplu simte că ceva nu este în regulă. Mi-am propus să încep seria de Semne de alarmă ale cancerului printr-un articol despre cancerul colorectal.
Există mai multe motive pentru care am ales să încep seria cu această patologie. În primul rând, este vorba despre frecvența cancerului colorectal. Acesta se află pe locul trei la nivel mondial, ca număr de cazuri, iar in privinta numarului de decese cauzate este situat pe locul doi mondial.
Statisticile ne spun că în fiecare an, sunt diagnosticate aproximativ 1 800 000 cazuri noi de cancer colorectal. Astfel, ne putem aștepta anual la 900 000 de decese cauzate de cancerul colorectal. Este cert că vorbim despre o problemă majoră de sănătate, la nivel mondial, care merită atenția oricărui medic implicat în tratarea cancerului.
Simptomatologia cancerului colorectal este doilea motiv pentru care vreau să vorbim astăzi despre acesta.
El obișnuiește să ofere semne relativ evidente, față de alte cancere. Așa că merită să depunem tot efortul în creșterea nivelului de atenție față de semnele de alarmă ale cancerului colorectal.

Semne de alarmă
Semnele de alarmă ale cancerului colorectal se împart în trei categorii: simptome generate de tumoră, simptome generale și cele generate de metastaze.
Simptome generate de tumora în sine
Acestea reprezintă categoria cea mai importantă de semne care folosesc la receptarea bolii. Consider că toată atenția trebuie îndreptată către aceste simptome, ele apărând în etapa de început a cancerului, când putem spera că tumora este încă localizată și nu s-a răspândit.
Având în vedere că acest tip de cancer apare la nivelul intestinului gros, pe porțiunea finală a tractului digestiv, tumorile sale vor da, în primul rând, o simptomatologie digestivă. Principalele semne de alarmă ale cancerului colorectal sunt:
1. Sângerarea
De regulă, acest simptom trimite cel mai rapid pacientul la medic. El sau ea va exterioriza la nivelul anusului sânge proaspăt, roșu, amestecat cu scaunul.
Uneori, prezența sângelui face ca scaunul să aibă o culoare maro închis sau negru. Alteori, scaunul poate avea un aspect perfect normal, aici fiind cazul așa-numitelor sângerări oculte, când primul semn al cancerului colorectal este apariția anemiei (scaderea nivelului hemoglobinei în sânge).
Sângerările în scaun nu sunt neapărat semnul cancerului, însă anunță cel mai adesea probleme pe care ar trebui să le iei în considerare. În emisiunea Între Prieteni, de la Metropola TV, am discutat alături de Dana Istrate despre aceste sângerări în cazul cancerului de colon. Vă invit să vizionați întreaga emisiune aici: https://www.facebook.com/watch/?v=1263739574080998
2. Tulburările de tranzit
Acestea constau în declanșarea diareei, a constipației sau a alternanței constipație-diaree, acest semn fiind cel mai întâlnit. Aș vrea să lămuresc faptul că există persoane care au în mod normal un tranzit accelerat sau persoane vârstnice cu un anumit grad de constipație. Ceea ce trebuie să îți atragă atenția, este o modificarea tranzitului intestinal în condițiile în care pană acum aveai un tranzit normal. De regulă, această modificare durează mai mult de cateva zile.
3. Modificările în forma scaunului
Este vorba despre apariția scaunului cu un diametru redus și cu o formă creionată. Acest semn apare preponderent în cazul cancerelor rectale.
4. Tenesmele rectale
Acestea reprezintă senzația foarte urgentă de a avea scaun. Senzația este urmată de eliminarea de materii fecale și este cel mai des întâlnită în cazul cancerelor rectale.
5. Durerile abdominale
Există două tipuri de dureri. Pacientul poate experimenta durerea cu un caracter de crampă, de colică abdominală, care apare atunci când vorbim despre o tumoră ce stenozează lumenul colonic. În acest caz, organismul încearcă să depășească acest obstacol și astfel apare senzația de crampă.
Al doilea tip este durerea continuă, persistentă, care, din păcate, poate însemna prezența unei tumori care s-a extins și a invadat organele și structurile din jur.
6. Eliminarea de mucus în scaun

Simptome generale
Această categorie se referă la o serie de semne, care nu sunt țin strict de declanșarea cancerului colorectal, dar pot să apară și în cazul acestuia. Aceste semne sunt:
- Scăderea în greutate
Slăbirea accelerată într-o perioadă foarte scurtă de timp este unul dintre cele mai comune semne ale apariției cancerului. Atunci când ea apare fără a fi consecința unei cure de slăbire sau a unui efort, scăderea în greutate reprezintă un semnal de alarmă tras de corpul nostru.
2. Stare de oboseală și slăbiciune
Starea acută de oboseală se instalează precoce. Oricât de multe ore ai dormi și oricât de mult ți-ai reduce activitățile, corpul tău continuă să fie obosit. Pe lângă lipsa totală de energie, pacientul se poate confrunta și cu o paloare a feței cauzată de pierderile de sânge neevidente. Există și alte boli care pot fi semnalate prin aceste manifestări, însă dacă simptomele nu se ameliorează după revizuirea programului de activități, este evident că organismul tău trage niște semnale de alarmă cărora trebuie să le dai ascultare, mergând la medic.
3. Lipsa apetitului
Simptome legate de prezența metastazelor
Aceasta este cea mai neplăcută și mai frustrantă categorie de simptome pentru orice medic implicat în tratarea cancerului. Aceasta deoarece categoria implică semnele determinate de răspândirea cancerului în organism:
- Hepatomegalia- ficatul marit de volum
- Icterul – colorarea pielii, a mucoaselor și a albului ochilor în galben
- Dureri osoase
- Probleme respiratorii
Toate acestea pot semnala apariția de metastaze la nivelul ficatului, plămânilor sau oaselor.
Când să te duci la medic?
Din experiența mea cu pacienții, am observat că deciziile de a apela la un consult chirurgical sunt luate în stadii avansate ale bolii. Această întârziere complică tratamentul și șansele sale de reușită și ar putea fi evitate, dacă ne-am asculta mai atent corpul.
Alegerile corecte pentru sănătatea ta îți aparțin. Nu doar pregătirea și expertiza doctorului determină felul în care evoluează tratamentul cancerului colorectal, ci și momentul în care decizi să-ți asculți corpul este la fel de relevant. Puteți programa aici o consultație: https://nicolaeboleac.ro/chirurgie-oncologica-digestiva/.