La începutul lunii Decembrie, la aproximativ 2 săptămâni de la momentul consultului inițial, pacienta a fost internată pe secția de Chirurgie Generală II a Spitalului Clinic Sfânta Maria București. Au fost realizate analize de sânge, EKG, radiografie cardio-pulmonară și consult anestezic. După ce toate aceste etape au fost îndeplinite, am ajuns și la momentul intervenției chirurgicale. Operația a fost realizată printr-un abord clasic, printr-o incizie pe mijlocul abdomenului. Primul moment al intervenției a fost reprezentat de o explorare amănunțită a întregului abdomen și o inventariere a tumorilor. În cadrul acestei explorări am constatat cu bucurie că tumora voluminoasă de ovar stâng nu invada și intestinul subțire și gros, după cum afirma examenul CT.
În continuare am îndepărtat chirurgical tumora de ovar stâng și am trimis-o pentru examen histopatologic. Examenul la microscop realizat de către colegii anatomo-patologi a stabilit cu certitudine diagnosticul de cancer de ovar. Din acel moment am realizat îndepărtarea sistematică a tuturor organelor și țesuturilor atinse de boală. Pentru asta a trebuit să îndepărtăm chirurgical uterul, ambele trompe uterine, ambele ovare care erau acum transformate tumoral, întreg peritoneul din pelvis, marele oment în totalitate.
De asemenea, am îndepărtat toate formațiunile tumorale din restul abdomenului și foarte mulți ganglioni, atât din pelvis cât și din jurul vaselor mari de sânge din abdomen (artera aortă și vena cavă inferioară). Întreaga intervenție a durat aproximativ șase ore, punând la încercare atât anduranța echipei chirurgicale, cât și cunoștințele și priceperea echipei anestezice implicate în realizarea actului medical.
În primele 48 de ore de la finalizarea intervenției chirurgicale pacienta a fost îngrijită în cadrul secției de Terapie Intensivă. Ulterior starea dânsei a permis transferul pe secția de Chirurgie Generală unde au fost continuate îngrijirile chirurgicale. Evoluția perioperatorie a fost excelentă, fără survenirea unei complicații chirurgicale sau medicale. Pacienta și-a reluat tranzitul intestinal și diureza, a început să se mobilizeze din ziua a 3-a postoperatorie, a început treptat să se alimenteze. Tuburile de dren plasate în abdomen în timpul intervenției chirurgicale au fost îndepărtate progresiv. Starea generală foarte bună a pacientei a permis externarea în ziua a 11-a postoperatorie.
Planul de urmărire chirurgical-oncologică elaborat a implicat controale la o săptămână de la externare și ulterior la o lună de la data operației. Controale în cadrul cărora am examinat pacienta și i-am dat indicații privind modul de întoarcere treptată la viața de acasă și reluarea alimentației. În continuare pacienta se va prezenta la medicul oncolog pentru a fi luată în evidență și a începe tratamentul. Din acel moment pacienta va rămâne în continuare atât în evidența medicului oncolog, cât și a mea. Următoarele controale postoperatorii (în absența apariției unor probleme suplimentare) se vor realiza la 3 luni de la operație, 6 luni, un an și ulterior din 6 în 6 ani și vor implica examen fizic, analize sangvine și markeri tumorali, examen CT de torace, abdomen și pelvis.
Sper că acest articol v-a fost de ajutor pentru a vă forma o idee despre traiectul unei paciente ce suferă o intervenție chirurgicală pentru un cancer de ovar!
Urmărește-mă pe pagina de Facebook și Instagram pentru a te informa corect și complet despre afecțiunile cu care te poți confrunta!