Cancerul gastric reprezintă unul dintre cele mai frecvente și mai letale cancere digestive. Acesta este motivul pentru care aș vrea să vorbim despre ce putem și trebuie să facem pentru a scădea riscul de apariție al acestui cancer, într-un cuvânt despre metodele de prevenție a cancerului gastric.
Orice afecțiune prezintă anumiți factori de risc și cancerul de stomac nu este o excepție. Prin factor de risc înțelegem orice crește riscul de apariție a acelei afectiuni. Astfel, prevenția cancerului gastric poate părea relativ simplă: pur și simplu trebuie sa evităm toți factorii de risc cunoscuți. Însă lucrurile nu stau chiar așa, pentru că, după cum vă spuneam și în articolul despre prevenția cancerului de colon, anumiți factori de risc sunt genetici și în consecință nu pot fi modificați. De aceea devine evident faptul că vom vorbi doar despre factorii de risc care ne sunt accesibili în sensul modificării lor.
- În primul rând trebuie sa menționez tratamentul infecției cu Helicobacter Pylori. Infecția cu Helicobacter Pylori este una dintre cauzele majore ale dezvoltării cancerului gastric. O mare parte din studii sugerează faptul că tratarea și eradicarea acestei infecții poate diminua semnificativ riscul de apariție al cancerului. Alte studii au arătat că tratarea infectiei cu H. Pylori reduce riscul dezvoltării de cancer gastric doar pentru un anumit grup dintre pacienții cu aceasta infecție, și anume cei cu risc crescut (de exemplu persoanele care au o rudă apropiată cu cancer gastric).
- Oprirea fumatului determină o scădere considerabilă a riscului pentru cancer gastric, ca și pentru numeroase alte forme de cancer sau afecțiuni sistemice non-oncologice.
- Întrucât consumul de alcool în cantitate mare se corelează cu apariția cancerului gastric, evitarea sau limitarea consumului de alcool va scădea riscul de apariție a cancerului.
- Modificarea regimului alimentar: este recomandat consumul de fructe și legume, cereale integrale și carne de pui și pește. Evită consumul excesiv de alimente sărate și afumate, mâncăruri procesate și carne roșie.
- Exercițiul fizic regulat poate scădea riscul de apariție a cancerului gastric.
- Menținerea unei greutăți în limite normale poate de asemenea scădea riscul dezvoltării cancerului gastric.
- Nu trebuie sa uităm că și testele de screening pot să constituie o metodă eficientă de prevenire a cancerului gastric. Detectarea acestei afecțiuni în stadii precoce va fi mult mai ușor de tratat și cu rezultate mult mai bune.
Însă aplicarea în masă a acestor teste (în principal ne referim la EDS – endoscopia digestivă superioară) nu are rațiune decât în anumite zone ale lumii (și aici mă refer în principiu la anumite țări asiatice cum ar fi Japonia, Coreea și China) cu incidență foarte mare a cancerului gastric.
În încheierea articolului, as vrea să fac o mențiune specială despre populația cu risc crescut de a dezvolta cancer gastric. Aici trebuie incluse persoanele cu afecțiuni gastrice pre-canceroase (cum ar fi displazia gastrică, atrofia gastrică și metaplazia intestinală gastrică), dar și cei cu sindroame genetice moștenite cu predispoziție pentru cancer gastric. Din această ultimă categorie fac parte pacienții cu cancer gastric difuz ereditar, sindrom Lynch, sindromul polipozei juvenile, polipoza adenomatoasă familială. Este foarte important să cunoaștem persoanele diagnosticate cu aceste afecțiuni. Măsurile indicate în aceste situații variază de la o urmărire intensă prin teste regulate de screening până la intervenții chirurgicale profilactice.