Continuăm seria de demontare a miturilor despre cancerul mamar, cu alte 8 informații ce circulă atât în online, cât și offline, fără a avea validări științifice.

8. Cancerul la sân poate să apară doar sub forma unui nodul!
FALS!
Nodulul mamar este doar una dintre formele în care poate să apară acest cancer.
De aceea,trebuie să fii atentă la modul în care arată sânii tăi și la modul în care se simt.
Trebuie să observi orice situație nou apărută: durere la nivelul sânului sau mamelonului, roșeața pielii, iritații, eczeme la nivelul mamelonului, orice scurgere anormală la nivelul mamelonului, îngroșarea pielii sânului și apariția de mici adâncituri, retracția mamelonului. Pentru oricare dintre aceste semne, este recomandat să cauți ajutorul medicului specialist.
Există și situația în care apare doar o umflătură la nivelul axilei. Aceasta poate fi cauzată de adenopatiile din axilă, adică niște ganglioni limfatici afectați de cancer și măriți, chiar dacă tumora de bază încă nu este suficient de mare pentru a putea fi simțită.
Să nu uităm și de cancerele mamare care au fost descoperite întâmplător, în urma unei ecografii sau mamografii de rutină, la paciente care nu prezentau niciun simptom.
9. Doar dacă am avut cancer mamar în familie risc și eu să am cancer mamar!
FALS!
În pofida acestei credințe răspândite, ereditatea poate fi răspunzătoare doar pentru 5%-10% dintre cazurile de cancer mamar. În aceste situații, cancerul apare datorită unor modificări genetice care sunt transmise ereditar, de la mamă la fiică. În restul cazurilor, responsabili sunt alți factori de risc implicați. De aceea, controlul senologic și analizele periodice trebuiesc urmate și realizate, indiferent dacă ai avut sau nu pe cineva în familie afectat de această boală!
10. Implanturile mamare cresc riscul de cancer mamar!
FALS!
O eventuală asociere între implanturile mamare și un risc crescut de cancer mamar a fost îndelung bănuită și investigată prin numeroase studii științifice. Răspunsul este foarte clar și fără echivoc: nu există nicio legătură demonstrată dintre implanturile mamare și cancerul mamar. Ba mai mult, femeile cu implanturi mamare nu au prezentat un risc crescut de a face cancer mamar, cu toate că au fost urmărite pe perioade lungi de timp, perioade care în unele studii au depășit chiar și 20 de ani de la momentul implantului. Las aici link-ul unui asemenea studiu, o meta-analiză, pentru a te convinge singură: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25568234/
Cu toate acestea, există motive de îngrijorare legate de un anumit tip de implanturi mamare. Datele științifice ne arată că femeile cu implanturi mamare texturate (adică a căror suprafața exterioară este neregulată) au șanse mai mari de a dezvolta ALCL, o formă de limfom non-Hodgkin. Acest tip particular de limfom reprezintă un cancer al sistemului limfatic (celulele care ne ajută organismul să luptăm cu infecțiile). Totuși, cu toate că majoritatea cazurilor de ALCL apar la femei cu implanturi texturate, această formă de limfom apare extrem de rar. S-a estimate că una din 50.000 de femei cu implanturi mamare va dezvolta în timp afecțiunea!
Patogenia nu este la acest moment bine elucidată și este cert faptul că este în continuare nevoie de studii suplimentare. Mai multe detalii găsești aici: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31958739/
11. Am cancer de sân. Înseamnă că am o singură opțiune de tratament!
FALS!
Nimic nu poate fi mai departe de adevăr la acest moment! Ideea de bază privind tratamentul actual al unei tumori este multimodalitatea. Asta înseamnă că medicul care coordonează întreaga terapie a unui pacient diagnosticat cu cancer (medicul de oncologie medicală) are la dispoziție mai multe variante de terapie. Clasic, aceste variante de terapie erau chirurgia, chimioterapia și radioterapia. Relativ recent, au apărut și alte modalități terapeutice, cum ar fi hormonoterapia, terapia țintită, imunoterapia. Toate aceste variante de terapie sunt folosite în prezent în tratamentul cancerului mamar. Modul în care sunt asociate, durata lor și secvența în care sunt folosite se stabilesc de către echipa medicală, în funcție de: stadiul tumorii, tipul histopatologic și alte caracteristici moleculare, evoluția pacientei și opțiunea personală a pacientei pentru o anume formă de terapie.

12. Dacă ai cancer mamar, este nevoie de mastectomie totală!
FALS!
Chirurgia joacă în continuare un rol foarte important în tratamentul cancerului mamar. Chirurgia mamară a suferit schimbări radicale de-a lungul ultimelor decenii, în sensul scăderii “agresivității” actului chirurgical. Inițial, s-a pornit de la operații care își propuneau să îndepărteze întreg sânul, împreună cu toți ganglionii axilari și alte structuri din vecinătate. Cu timpul, studiile au demonstrat că aceste intervenții chirurgicale extrem de agresive nu obțineau o supraviețuire superioară față de alte intervenții mai limitate. Operațiile pentru cancerul mamar au devenit din ce în ce mai conservatoare. Mergând în acest trend, la momentul actual s-a demonstrat cert că pentru anumite stadii ale cancerului mamar, mastectomia totală nu obține o supraviețuire superioară față de intervenții care îndepărtează doar o parte din sân.
În concluzie: NU, diagnosticul de cancer mamar nu înseamnă că automat trebuie îndepărtat tot sânul!
13. M-am operat pentru cancer de sân. Nu trebuie să mișc brațul de partea cu operația!
FALS!
Toți pacienții care au suferit operații pentru cancer de sân pot prezenta postoperator o serie de efecte adverse legate de operație, cum ar fi: limitarea mișcărilor articulației umărului, durere în articulația umărului, limfedemul brațului. Pentru a lupta împotriva acestor probleme, este recomandat să folosești brațul începând din prima zi după operație. Mai exact, poți să folosești brațul pentru a te alimenta, pentru mișcări de igienă personală. De asemenea, medicul și eventual fizioterapeutul tău îți vor recomanda o serie de mișcări și de exerciții pentru primele zile după operație. Cu cât vei începe mai repede aceste exerciții și sa folosesti brațul pentru activități uzuale, cu atât mai repede vei recupera cât mai mult din statusul anterior operației.
14. Îndepărtarea întregului sân anulează riscul de a mai face cancer mamar!
FALS!
Din păcate, și această afirmație este falsă. Cele mai frecvente mutații genetice care determină apariția cancerului mamar ereditar sunt mutațiile genelor BRCA 1 si BRCA 2. Studiile au arătat că riscul de a face cancer mamar al femeilor ce prezintă aceste mutații ajunge de-a lungul vieții pana la un procent de 60%. De aceea, mastectomia profilactică (la care de regulă se adaugă și reconstrucție mamară) reprezintă o opțiune ce poate fi luată în calcul la momentul actual. Din pacate, mastectomia profilactică nu elimină complet riscul de a mai face cancer mamar, ci doar îl reduce cu 90%.
15. Cancerul mamar este contagios
FALS!
Nici cancerul mamar, nici orice altă formă de cancer nu este contagioasă! Cancerul nu “se ia”! Este doar una dintre fricile adânc înrădăcinate în mintea oamenilor și care face foarte mult rău acestor pacienți. Pacienții diagnosticați cu cancer trebuie să beneficieze de sprijinul și suportul celor dragi și de susținerea și aprobarea persoanelor cu care intră în contact. Stigmatizarea acestor pacienți și izolarea lor în cadrul societății le va afecta cu siguranță capacitatea de a face față bolii.
Cancerul reprezintă, în esență, o creștere necontrolată a celulelor anormale. În loc să răspundă semnalelor care controlează în mod normal comportamentul celular, aceste celule anormale se vor înmulți într-un ritm necontrolat și eventual vor invada țesuturi și organe normale și se vor răspândi în organism.